Už příští rok ukáže, jakým směrem se bude ubírat Krkonošský národní park

9. leden 2015

Začíná totiž nové programovací období Evropské unie a Správa parku žádá o nemalé příspěvky na řadu zajímavých novinek - pro turisty i pro přírodu. V Krkonoších by do budoucna mohla být například nocoviště pro batůžkáře, více tetřívků nebo nová expozice v Krkonošském muzeu.

Krkonoše by se do budoucna měly otevřít i tzv. baťůžkářům, tedy turistům, kteří chtějí projít Krkonoše pěšky, se stanem a spacákem na zádech. Sloužit by k tomu měla asi tři oficiální nocoviště, říká za správu parku Radek Drahný: "Ta nocoviště by měla splňovat určité parametry. Měly by být u nějaké komunikace, protože by takové nocoviště by mělo být vybaveno toaletou a ta potřebuje servis".

Vůbec největší investici v řádech desítek milionů korun v příštích letech bude představovat přestavba Krkonošského muzea ve Vrchlabí a nová stálá expozice. Ta stávající má už 30 let, nová bude interaktivní, multimediální a také bezbariérová, říká ředitelka muzea Blanka Zázvorková: "Jezdilo se po větších muzeích kde nějaké takové expozice již jsou a dívali jsme se na nejen na obsah, ale i na nové provedení".

Čtěte také

Inverze v Krkonoších

Další investice půjdou do přírody, a to zejména do obnovy Krkonošských lesů. Těm chtějí ochránci zajistit především stabilitu. Další prioritou je zachování porostů vhodných pro chráněného tetřívka, vysvětluje lesník Zdeněk Čermák: "Zachování vodního režimu, kde půdovně byly mokřady, tak ty obnovit. Aby stromky byly daleko od sebe, tetřívek potřebuje volná místa".

První změny by turisté v Krkonošském národním parku mohli zaznamenat už v příštích pěti letech.


Zvětšit mapu
autor: Hana Veselá
Spustit audio