Sportovní gymnázium ve Vrbně pod Pradědem končí. Stěhuje se do Bruntálu

Vrbno pod Pradědem přijde o jedinou střední školu ve městě. Od nového školního roku se tamní sportovní gymnázium stěhuje do Bruntálu, kde se sloučí se dvěma dalšími školami. Přesun nařídil kraj kvůli úsporám a nedostatku studentů už v roce 2012, dosud ale škola fungovala jako pobočka gymnázia v Bruntálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Školu nezachránila ani petice. Ve Vrbně přitom měla sedmdesátka studentů ideální podmínky pro sportovní přípravu.

„Pěšky se dá dostat jak na sjezdovku, tak na tratě pro běžkaře. Kousek odtud je Praděd, tam se dá také jezdit. A co se týče třeba orientačního běhu, prostředí je tady k tomu vynikající,“ popisuje student septimy Mirek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli vysokým nákladům na provoz a malému počtu studentů končí sportovní gymnázium ve Vrbně pod Pradědem a přesouvá se do Bruntálu

Do školy to má z domova jen pár desítek metrů. Od září ale bude dojíždět do Bruntálu – cesta tam zabere 40 minut. V novém prostředí ho navíc čeká i maturita. „Neznalost učitelů a prostředí může být komplikace,“ připouští student.

Ne všichni ale na stěhování gymnázia přistoupili. 16letý Víťa ze školy raději odejde a nebude sám. „Pro mě by bylo dojíždění do Bruntálu celkově strašně problematické, tak jsem se rozhodl podat si přihlášku na jiné školy. Bude pro mě vhodnější být na internátě,“ vysvětluje.

„To je samozřejmě jejich svobodná volba. Mou snahou v podstatě je udržet alespoň ten sportovní obor. Je zapotřebí zajistit prostory pro trenéry,“ říká ředitel bruntálského gymnázia Petr Melichar.

Lidé odcházejí pryč

Slučování gymnázií podle něj bylo nevyhnutelné. Za pravdu mu dávají poloprázdné učebny. Studentů ve Vrbně skutečně dlouhodobě ubývá a hejtmanství musí školu dotovat víc než milionem korun ročně.

„Máme třídy, kde je opravdu málo žáků, ale to všechno bylo tou negativní reklamou, že škola končí a škola je sloučená a škola nenabírá,“ namítá zástupkyně vrbenské pobočky Jitka Krätschmerová.

„V současné době už zase rodiče volají, jak to bude. K optimalizaci by se asi mělo přistupovat jinak ve velkých městech a jinak v menších městech,“ myslí si.

Zrušení sportovního gymnázia by totiž pro pětitisícové Vrbno pod Pradědem mohlo mít ještě jeden negativní dopad. „Lidé se odsud stěhují. Myslím si, že když tu nebude střední škola, je to další impulz k tomu, aby šli pryč,“ dodává Krätschmerová. Ve městě totiž zůstane jen jedna základní škola.


Zvětšit mapu

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme