Pražské zoo se letos podařilo rozmnožit rekordní počet druhů zvířat

16. prosinec 2014

Rok 2014 přinesl Zoo Praha řadu úspěchů. Byla vyhodnocena jako 7. nejlepší zoologická zahrada na světě, její návštěvnost již přesáhla 1 350 000 návštěvníků - a s celkem 228 rozmnoženými druhy zvířat dosáhla svého historického rekordu. Rovněž 1227 mláďat narozených do konce listopadu představuje jeden z nejlepších výsledků. Kromě toho během roku přivítala 18 nových druhů zvířat.

„Zdůraznil bych, že odchov trnorepa mezopotámského jsme si díky Petrovi Velenskému připsali jako úplně první zoo na světě,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Také odchov tří mláďat supa mrchožravého znamená velký úspěch týmu Antonína Vaidla – v tomto případě o to významnější, že bezprostředně navazuje na ochranářské projekty na Balkáně, na kterých se podílíme. Odchov rypoše obřího, který se podařil chovatelům vedeným Pavlem Brandlem, je pro zoologické zahrady výjimečný, a ačkoli jej ocení spíše odborníci, rozhodně to nesnižuje jeho význam. Z pohledu veřejnosti budou nejzajímavější mláďata gepardů, ta však budou k vidění až na jaře.“

Gepardí mláďata

Přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších odchovů i příchodů zvířat naleznete v tabulce a v podrobném přehledu. Pravdou ale je, že v záplavě mláďat a přírůstků jde o velmi úzký a do jisté míry subjektivní výběr.

autor: Zoo Praha
Spustit audio