Stavební předpisy pro Prahu se budou měnit až v příštím roce, rozhodli radní

Stavební předpisy v Praze zatím zůstanou v podobě, kterou v říjnu schválilo odcházející zastupitelstvo. Nová rada totiž dnes neodsouhlasila technické změny, které připravil náměstek primátorky Matěj Stropnický z Trojkoalice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Místo toho chce nové vedení Prahy v následujícím roce připravit podrobnější úpravy. Na nich by se měly shodnout všechny tři koaliční strany.

„Rozhodli jsme se nakonec, že provedeme komplexní novelizaci, to znamená technickou i věcnou, tak, aby do ní mohla i tato nová koalice promítnout svoje politické představy,“ řekl náměstek Stropnický.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavebních předpisech v Praze debatovali náměstek primátorky Matěj Stropnický a Marek Pavlas ze Svazu provozovatelů venkovní reklamy

Zdůraznil zároveň, že nové vedení Prahy chce nadále regulovat reklamu. „A chceme ji regulovat přísněji, než bylo v dosavadních pražských stavebních předpisech.“

Další záměry doplnil náměstek primátorky z ČSSD Petr Dolínek: „Když se podíváte do koaliční smlouvy, tam jasně zaznívá, že budeme omezovat možnost developingu v rámci Prahy a podobně, to znamená, že i tyto věci budeme chtít promítnout v rámci stavebních předpisů.“

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila minulá rada města pod vedením primátora Tomáše Hudečka (TOP 09). Ještě předtím, než v říjnu vešly v planost, vzbudily bouřlivou debatu.

Boj o billboardy

Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasí totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí.

„My vítáme rozumný přístup nové rady a jsme rádi, že vznikne nová komplexní novelizace. Stávající pražské stavební předpisy podle nás narušují hospodářskou soutěž a protěžují jednu společnost na úkor všech ostatních,“ reagoval na dnešní rozhodnutí člen Správní rady Svazu provozovatelů venkovní reklamy Marek Pavlas.

Znění stávajících předpisů se nelíbilo ani ministerstvu pro místní rozvoj. To pohrozilo, že pokud magistrát změny neodsouhlasí, může pozastavit jejich platnost. Jestli to resort udělá, ale zatím není jasné.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme