Simpsonovým je 25 let. V Česku se objevili tři roky po premiéře v USA

Před 25 lety se Američané poprvé z televizního gauče podívali sami na sebe. V televizi Fox tehdy běžel první díl seriálu Simpsonovi. Život animované americké rodinky - Homera, Marge, Lisy, Barta a Maggie - rychle oslovil i publikum na jiných kontinentech. Dnes už legendární kreslený seriál si střílel z poměrů na malém městě. Žluté postavičky ale brzo začaly komentovat i světovou politiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simpsonovi ve filmu

Simpsonovi ve filmu | Foto: Bontonfilm

V Československu se tehdy naplňovala sametová revoluce a ministr zahraničí Jiří Dienstbier slavnostně stříhal dráty na hranicích s Rakouskem. Ve stejné době Marge a Homer Simpsonovi jeli ve svém obouchaném autě na školní večírek. Touto scénou začínal první díl Simpsonových a s ním i další revoluce, ta v televizní zábavě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 25 lety v americké televizi Fox běžel první díl seriálu Simpsonovi. Natáčel o něm Vojtěch Berger

Netrvalo to ani rok a tehdejší první dáma Spojených států Barbara Bushová prohlásila, že Simpsonovi jsou ta nejpitomější věc, co v životě viděla. I když se za svůj výrok vzápětí omluvila, bylo jasné, že americkým konzervativcům budou Simpsonovi přirůstat k srdci pomaleji než milionům televizních diváků.

V roce 1992 hrdiny seriálu kritizoval sám prezident USA George Bush starší. Ať jsou americké rodiny méně jako Simpsonovi, přál si tehdy Bush uprostřed volební kampaně. Žluté postavičky už byly ale dávno na vítězném tažení, včetně hlavy rodiny, Homera Simpsona.

Oproti všem předpokladům se právě Homer, těžkopádný technik z jaderné elektrárny zajímající se nanejvýš o koblihy a televizi, dostal do jedné z nejprestižnějších knih světa.

Homerovo často používané citoslovce ‚o', anglicky 'd'oh', je oficiálně zapsané v Oxfordském slovníku angličtiny a vykládá se asi jako ‚otrávené zamručení nad vlastní hloupostí člověka‘.

Simpsonovi | Foto: Český rozhlas

Čeští diváci zase mohli na Homerovi ocenit extrémní spotřebu piva. Postavu si oblíbil i Homerův bývalý dlouholetý dabér Vlastimil Bedrna:

„Dělám to rád, protože je mi povahově podobný. Má rád pivo, děti, psy a kočky.“

Jedním z hlasů, které se v češtině za celou dobu vysílání seriálu nezměnily, je ten Marge Simpsonové. Propůjčil jí ho Jiří Lábus.

„Marge je skutečně taková ta máma mám, která se stará o tatínka. I po různých problémech se ta rodina k sobě vrátí a vždycky se políbí,“ říká Lábus.

Kromě rodičů Simpsonových, jejich tří dětí a bezpočtu kuriózních postaviček města Springfield, se v seriálu objevila i řada hvězdných speciálních hostů. Například skupiny U2, Rolling Stones nebo britský expremiér Tony Blair a herec Richard Gere.

První Češkou překreslenou do stylu Simpsonových se stala zpěvačka Markéta Irglová.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme