Ústavní soud částečně vyhověl matce s dcerou, které se nechtějí podrobit odběru DNA

Matka s dcerou z Litoměřicka se zatím nemusí podrobit odběru DNA kvůli určení otcovství. Ústavní soud dnes částečně vyhověl jejich stížnosti. Složitý spor tak opět bude muset projednat Okresní soud v Litoměřicích a určit, jestli je v daném případě genetický test nutný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud České republiky

Ústavní soud České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Celý případ je velmi složitý a Ústavní soud se jím už jednou zabýval. Okresní soud v Litoměřicích genetické testy nařídil kvůli žalobě na popření otcovství, kterou po 17 letech od narození dítěte podal ženin bývalý manžel a matrikový otec dívky.

Tím, že se otec na soud obrátil, až když bylo dceři 17 let, vysoce překročil zákonné lhůty pro podání žaloby o popření otcovství. Podle nového občanského zákoníku má otec právo na popření otcovství pouze šest let od narození dítěte.

Případem se budou znovu zabývat obecné soudy, které musí stanovit, jestli je pro tak pozdě vedené řízení důvod a jestli je genetický test opodstatněný.

„Zda přesto je rozhodnut dál meritorně rozhodovat, to znamená, zda jsou dány důvody podle platné úpravy nového občanského zákoníku, aby prominul zmeškání těchto lhůt,“ říká ústavní soudce zpravodaj Pavel Rychetský.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme