Odmítám mít problémy a něco shánět! Vánoce jsou časem rozjímání, říká Hana Maciuchová

23. prosinec 2014

Známá herečka se na Vánoce drží i rituálů a tradic, na které ostatní zapomínají. Nejdůležitější je ale pro ni pocit sounáležitosti.

„Advent je čas chystání a rozjímání,“ připomíná samozřejmé Hana Maciuchová. „Odmítám mít problémy a něco shánět.“

O Štědrém dnu často vzpomíná na dětství a na maminku. „Říkávala mi, jak je krásné se postit, aby přišlo zlaté prasátko. Nejkrásnější vzpomínky mám ale na zvuk zvonku. Ten moment, když jsme poprvé viděli dárky, byl úchvatný.“

Sama herečka považuje advent i Vánoce za čas rozjímání. V dnešní hektické době ho ale člověk moc nezažije. „Ve dnech, když je mlha a námraza, si vzpomenu na básně Bohuslava Reyneka. Vzpomínám a potkávám se svými dušičkami a přáteli,“ říká.

Štědrý den je časem rodiny

Důležitým základem klidně prožitých vánočních svátků je rodina. Ta její žije v Olomouci, kde se také schází. A to včetně hereččina tatínka, kterému už bude krásných 95 let. „U stolu nás bude asi 14 lidí,“ počítá Maciuchová.

Štědrodenní program poté probíhá podle normálních zvyklostí. „Musím koupit několik kaprů, udělá se babiččin celerový salát a maminčina rybí polévka. Samozřejmostí je i cukroví,“ nahání chutě.

„Protože se brzo setmí, tak čekáme, jestli nebude padat hvězda,“ vzpomíná si herečka ještě na jeden neobvyklý rituál.

Jak bude vypadat hereččin štědrovečerní stůl? Jaký je její vztah k přírodě? Více uslyšíte v iRadiu.

Spustit audio