Miliardový tendr Lesů ČR vyhrála firma Uniles ze skupiny Agrofert

Vítězem miliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2015 je společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ze 30 dosud uzavřených smluv na jednotlivých územních jednotkách má Uniles podepsáno osm smluv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevo - kulatina

Dřevo - kulatina | Foto: Comstock Images

Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Celkem se soutěžilo o 33 kontraktů pokrývajících asi pětinu lesů podniku.

Pro Uniles představují vyhrané jednotky potenciální roční těžbu asi 300 tisíc metrů krychlových dřeva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na podrobnosti tendru se Radiožurnál ptal mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka, komentář připojil Petr Hartman

„Tato firma podala nejvhodnější cenovou nabídku, a to bylo jedno z hlavních kritérií. Podala nejlepší cenu a plně splnila zákon o veřejných zakázkách,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Kontrakty na roky 2015 až 2019 si zatím rozdělilo 11 subjektů. Za Babišovým Unilesem se umístily se čtyřmi kontrakty lesnické společnosti PETRA, Kloboucká lesní a LST.

Lesy ČR podepisovaly smlouvy výhradně s vítězi tendrů. „Naším cílem je vyhnout se jakémukoliv podezření z korupce či spekulacím o průběhu tendrů,“ uvedl k tomu generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Ještě jednu smlouvu by Lesy ČR měly podepsat tento týden. Na zbývající dvě dosud nepodepsané části veřejné zakázky podali účastníci tendru námitky. Podnik námitky odmítl a stěžovatelé se obrátili na antimonopolní úřad. Podle informací ČTK na dvou námitkami napadených jednotkách vyhrály Uniles a LST.

Babiš: Proč by nemohla vyhrát moje firma?

Státní zakázky pro firmy Andreje Babiše znovu oživují otázky kolem možného střetu zájmů ministra financí. Babiš to popírá.

„Jediné kritérium byla cena. A teďka moje firma strádá už tím, že jsem odešel, že pracuji pro stát do večera. A proč by nemohla jako vyhrát soutěž s nejlepší cenou? To jako moje firmy teďka budou diskvalifikovány? Já dodržuji zákon o střetu zájmů,“ tvrdí ministr financí.

Společnosti v koncernu AGROFERT | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme