Ruský rubl po včerejším propadu značně kolísá

Ruské centrální bance a vládě se dnes podařilo zastavit prudký pokles rublu a zabránit panice na burze, ale rubl nepřestává kolísat. V některých oblastech Ruské federace už bankám došly zásoby dolarů a eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé kráčejí kolem tabulí se směnnými kurzy v Moskvě

Lidé kráčejí kolem tabulí se směnnými kurzy v Moskvě | Zdroj: Reuters

Rubl se od rána pohyboval jako na houpačce, ale pondělní a úterní 10procentní poklesy vůči dolaru a euru se podařilo přinejmenším zpomalit a na burze je klid.

„Dnes vidíme určitou konsolidaci, trhy testují situaci, ale mluvit o nějaké stabilitě je ještě příliš brzy,“ upozornil náměstek předsedy burzy Andrej Šemětov. Zákonodárci vyzývají k zachování pevných nervů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném dalším vývoji rublu diskutovali František Masopust z Komory pro hospodářské styky se SNS a komentátor Libor Dvořák

„Všichni bychom měli zklidnit emoce, protože panika je nejhorším pomocníkem. Vláda a centrální banka přijímají opatření. Měli bychom se k tomu postavit jako ke špatnému počasí, které přejde,“ doporučila předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

Slabý rubl může zúžit prostor pro české exporty do Ruska

Číst článek

Rubl ztrácí svoji hodnotu a lidé v Rusku si za stejné peníze koupí méně zboží. Proto se sníží poptávka i po českých výrobcích.

„Protože i prodejnost spotřebního zboží z České republiky na ruském trhu bude nižší,“ potvrdil předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda si ale myslí, že situace v Rusku českou ekonomiku výrazně neohrozí.

„Nedomnívám se, že by tato hluboká recese měla zvrátit pozitivní vývoj české ekonomiky v uplynulém roce – možná i více než roce.“

Kurz rublu dále kolísá (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Splácení úvěrů je pro ruské firmy čím dál těžší

Ruské firmy mají kvůli slabému rublu stále větší problémy splácet úvěry v cizí měně. Hlavně v eurech a dolarech. Na rozběhnuté projekty si některé z nich půjčily i u českých bank. Ty teď řeší, jak se vyhnout problémům, které jim můžou způsobit ruské podniky.

Projekty obecně vypadají například tak, že ruská firma postaví továrnu, do které pak zdejší společnosti dodají technologie. Na výstavbu jim z části půjčí právě české bankovní domy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možné dopady pádu rublu na české exportéry rozebral Jan Beneš

Půjčky schválily ještě před tím, než Evropská unie zavedla proti Rusku sankce a než začala prudce klesat cena ropy. Kvůli aktuálně slabší ekonomice a hlavně rublu se ruské podniky dostávají do potíží. Půjčily si totiž většinou v eurech. Rubl je proti této měně podstatně slabší, takže tím pádem klesá jejich schopnost splácet i v jiné měně.

Zdejším bankám hrozí, že ruské společnosti nedodrží splátky. Částka, kterou ruské firmy dluží bankám, postupně sice klesá, stále je ale hodně vysoká.

Na měnovém trhu v Rusku pokračují i dnes prudké otřesy a kurz rublu zahájil obchodování poklesem vůči dolaru o zhruba pět procent. Tento týden ztrácí ruská měna kolem 20 procent a země je na prahu své první měnové krize od roku 1998. Od počátku roku ztrácí rubl přes 50 procent a jeho pád odráží řadu faktorů - od krize na Ukrajině a západních sankcí proti Moskvě přes obavy ze sestupu ekonomiky do recese až po nynější eskalující propad cen ropy na světových trzích.
Pramen: ČT

„Pojistná angažovanost EGAP v Rusku k dnešnímu dni představuje 55 miliard. Pro představu je to 55 platných pojistných smluv,“ říká mluvčí Exportní garanční a pojišťovací společnosti Hana Hikelová.

Právě tato společnost bankovní úvěry už dříve pojistila v zájmu podpory českého exportu.

Exportní garanční a pojišťovací společnost chce teď zabránit hrozbě pojistných událostí. V případě neschopnosti ruských firem splácet bude totiž muset zdejším bankám vyplatit pojistné plnění. A protože je to státní společnost, mohl by to pocítit třeba i státní rozpočet.

„Splácení projektů probíhá ve čtvrtletních nebo pololetních splátkách a jde skutečně o dlouhodobý proces. Platí ale to, že na EGAP se samozřejmě snaží minimalizovat jakékoli dopady na EGAP potažmo na český státní rozpočet.“

„A tím jediným řešení, které momentálně vidíme, je restrukturalizace obchodních případů,“ dodává mluvčí Exportní garanční a pojišťovací společnosti Hana Hikelová.

Podle odborníků se ale můžou konkrétní problémy projevit až s odstupem několika měsíců.

Rusové obléhají směnárny | Foto: Reuters

Očekávat lze cokoli. I pád premiéra, míní experti

„V současné době se dá očekávat cokoli,“ řekl k vývoji kurzu rublu František Masopust, který řídí Komoru pro hospodářské styky se zeměmi Společenství nezávislých států.

„Nevyváženost není otázkou dnešního nebo včerejšího dne, pohyb směrem dolů u ruského rublu je dlouhodobou záležitostí. A nejsem přesvědčen o tom, že dnešní den a zásahy ministerstva financí a centrální banky problém vyřeší.“

„Je samozřejmě v zájmu ruského vedení a vlády situaci stabilizovat. Pochopitelně je řada vlivů, které jim v tom brání,“ poznamenal Masopust s odkazem na padající ceny ropy.

Ruská vláda se snaží stabilizovat klesající rubl

Číst článek

„Faktem je, že za dobu existence moderního ruského státu přišly situace ještě dramatičtější,“ připomněl komentátor Libor Dvořák. „17. srpna 1998 se rubl zhroutil na méně než třetinu své hodnoty doslova přes noc.“

Zítra se očekává tisková konference prezidenta Putina. „Mě by vůbec nepřekvapilo, kdyby padl premiér Medveděv.“

„Už od včerejška se mluví o možném Medveděvově nástupci, jímž by byl Alexej Kudrin, bývalý ministr financí, uznávaný ekonom,“ poznamenal Libor Dvořák.

Vývoj české koruny k ruskému rublu v tomto týdnu | Foto: ČTK

Milan Kopp, Martin Dorazín, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme