Lyžaři budou mít na Šumavě k dispozici stovky kilometrů běžeckých tras

28. prosinec 2014

Šumavu i letos v zimě protne stokilometrová Šumavská magistrála. Tradičně propojí Železnou Rudu s Lipnem. Kromě ní ale budou mít běžkaři k dispozici i dalších zhruba 400 kilometrů upravených tratí.

Bílé stopy na Šumavě přijdou během jedné sezony až na 2,5 milionu korun. Přispívá na ně hlavně Regionální rozvojová agentura Šumava a obě hejtmanství. I tak ale obce musejí vydat ze svých kas stovky tisíc korun.

Kvilda udržuje zhruba 50 kilometrů běžeckých tratí. Do úpravy stop dá za sezonu přes 200 tisíc korun. Do budoucna by chtěla více zapojit i místní podnikatele a k nástupním místům osadit automaty, ve kterých by si běžkaři koupili jakousi vstupenku na trať. Automaty na jízdenky jsou ale zatím hudbou budoucnosti.

Obce si k penězům pomáhají různě. Na Modravě třeba zdražili parkovné. Stopy tam přijdou na 200 až 400 tisíc korun, podle toho jaká je zima. Nejznámější trať vede na Březník, ale i letos tady chtějí udržovat třeba i okruh v obci pro začínající lyžaře nebo pro ty, kteří si chtějí zajít na běžky po setmění.

Jen co napadne sníh, budou veškeré aktuální informace o běžeckých trasách na webových stránkách Bílá stopa. Letos tam nově zájemci najdou i tipy na výlety a přímo v terénu jim zase orientaci usnadní nové sjednocené značení.

autor: en
Spustit audio