Lyžařská střediska na Slovensku jsou připravena na nápor klientů, chybí ale sníh

Provozovatelé lyžařských středisek na Slovensku sledují každý den zprávy o počasí a s napětím očekávají jakoukoli zmínku o sněhových přeháňkách. Blíží se totiž velmi dlouhé vánoční prázdniny a na horách pořád chybí přírodní sníh. Výjimkou není ani největší lyžařský areál na Slovensku, Jasná pod Chopkom.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní středisko Jasná pod Chopkem

Zimní středisko Jasná pod Chopkem | Foto: Vojtěch Berger

Většina středisek už sice oficiálně zahájila lyžařskou sezonu, pokud by ale už několik týdnů nezasněžovala umělým sněhem, lyžaři by dnes na svazích nebyli. I v Jasné se zatím spoléhají výhradně na umělý sníh, přírodního je málo, a tak je většina středisek uzavřená.

Lyžařská centra v Česku i na Slovensku fungují v mimosezonním režimu. Hlavní nápor se čeká hlavně v době vánočních svátků, předpovědi počasí na nejbližší dny ale sněhové přeháňky neslibují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sněhové situaci na slovenských horách informuje zahraniční zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Středisko Jasná zatím připravilo pro lyžaře na letošní sezonu novinku v podobě jednodenní chirurgie v lékařském centru. Přímo na svahu je k dispozici lékařské zázemí, aby nemuseli lyžaři s méně komplikovanými úrazy, jako jsou zhmožděniny či vykloubeniny, daleko do nemocnice do Liptovského Mikuláše.

Čeští lyžaři tvoří ve slovenských horách stále nejpočetnější zahraniční klientelu. Vysoké Tatry se dnes mohou rovnat s alpskou konkurencí. Češi navíc oceňují, že se tam snadno domluví. Ceny jsou nepatrně nižší než v Rakousku nebo Itálii. A pro lyžaře z Moravy jsou tatranská střediska dostupnější než právě Alpy.

Oblíbené jsou Tatry rovněž u Rusů. Ekonomická krize v Rusku se zatím na počtu lyžařů z této země neprojevila. Oproti loňskému roku se počet objednaných letadel s klienty z Ruska nebo Ukrajiny nesnížil.

Většina z nich si zájezdy objednávala dopředu už na jaře nebo v létě, kdy ekonomická situace v Rusku nebyla ještě tak zlá. Zda ruských zákazníků ubude, se ukáže spíš až během plné sezony.

Petr Vavrouška, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme