Aktivisté bývalou kliniku na Žižkově nedostanou. GIBS s ní má své plány

17. prosinec 2014

Aktivisté z pražského Žižkova se dnes sešli s Generální inspekcí bezpečnostních sborů, aby společně rozhodli o osudu kliniky v Jeseniově ulici. Právě GIBS by měl v budově od ledna sídlit. Aktivisté ale chtějí, aby v klinice bylo komunitní centrum. Policejnímu orgánu proto navrhli, aby v lednu přesídlil do jiné budovy a kliniku jim přenechal.

Stanovisko GIBSu je stále stejné, kliniky se nevzdá. Vedení inspekce aktivistům řeklo, že má s budovou své plány. Už v lednu by měl být dokončený převod majetku. Připomeňme, že v současné době kliniku spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Od ledna už ale bude v rukou GIBSu a ten z ní chce mít své nové sídlo. Jak nám řekla jeho mluvčí Radka Sandorová, návrh aktivistů, že by GIBS přesídlil do jiné budovy, vedení společnosti zamítlo. Klinika je totiž výjimečná svou lokalitou.

„Je velmi dobře dostupná pro veřejnost a je vyhovující pro samotnou činnost naší inspekce," uvedla Sandorová.

Mluvčí iniciativy Arnošt Novák hned po schůzce řekl, že je z jednání velmi zklamaný. U GIBSu se totiž snažil prosadit i to, aby aktivistům půjčil kliniku alespoň do té doby, než ve vývěrovém řízení vybere dodavatele přestavby. I to ale inspekce zamítla, podle Arnošta Nováka se přitom odvolávala na zákony. „Je to schovávání za zákony, které se striktně interpretují. Pokud není možné ani krátkodobé využití, dům bude další rok prázdný, bude ho hlídat nějaká soukromá bezpečnostní agentura placená z veřejných financí, to mi připadá absurdní," dodává Novák.

Mluvčí iniciativy Klinika Arnošt Novák

Na čí straně je zákon?

Podle zákona je na majiteli, jak se svým majetkem naloží. To aktivisté vědí. Protože ale klinika dlouhá léta chátrala a nikdo se o ni nestaral, vzali si to za své a před 14 dny budovu vyklidili od všech odpadků. Z objektu je ale po několika dnech vyvedla policie s tím, že s obsazením nesouhlasí správce budovy, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Právě ten by měl v lednu převést kliniku na GIBS. Aktivisté chtějí ale převod zvrátit, a tak se teď snaží vyjednávat s ostatními orgány.

Komunitní centrum podpořila řada známých osobností

Několik desítek lidí přišlo vyjádřit projektu Klinika svoji podporu

Za aktivisty stojí např. Praha 3 a pražský magistrát. Náměstek primátorky pro místní rozvoj Matěj Stropnický z Trojkoalice dnes dokonce řekl, že pokud by GIBS uvažoval o přesídlení do jiné budovy, poohlédl by se po prázdné budově, která je v majetku magistrátu. Podle něj by klinika v Jeseniově ulici měla sloužit jinak, než jako administrativní budova. Bez kladného stanoviska státu, ale městské instituce nemůžou nic dělat. Musí respektovat zákony.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio