Zeman se nezúčastní jmenování profesorů, zastoupí ho ministr školství

Prezident Miloš Zeman se zítra nezúčastní slavnostního jmenování profesorů v pražském Karolinu. Potvrdil to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Dekrety profesorům předá ministr školství Marcel Chládek z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Podle Jiřího Ovčáčka se chce prezident plně věnovat schůzce s izraelským ministrem zahraničí. Zeman ho na Pražském hradě přijme zítra.

„Pan prezident se opravdu chce soustředit na schůzku s ministrem zahraničních věcí Státu Izrael Avigdorem Liebermanem. Klade na schůzku velký důraz. Proto se nemůže zúčastnit tohoto slavnostního aktu,“ vysvětlil Ovčáček.

Dodal také, že Zeman poprosil ministra školství Marcela Chládka, aby dekrety akademikům předal.

Vysokoškolské profesory jmenuje prezident republiky. Návrhy podávají vědecké nebo umělecké rady škol ministrovi školství, který je dále předává Hradu.

Spory ohledně jmenování profesorů vznikly loni na jaře, kdy prezident původně nechtěl jmenovat akademika Martina C. Putnu kvůli jeho údajně nevhodnému chování na veřejnosti.

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Uvažovalo se například o tom, že by ho nahradil předseda Senátu nebo ministr školství. Rektoři ale několikrát projevili přání, aby se v tomto směru nic neměnilo.

Prezident Zeman se nakonec v listopadu dohodl s ministrem Chládkem, že k navrženým kandidátům může vznést výhrady.

„Prezident bude předem konzultován s navrženými kandidáty na vysokoškolské profesory a v případě, když o některém z nich vyjádří svoje pochybnosti, tak samozřejmě dojde k přezkoumání tohoto rozhodnutí, a to nejenom na úrovni vědecké rady, ale také na úrovni jiných orgánů – podle charakteru pochybností, které o navrženém kandidátovi existují,“ popsal tehdy Zeman.

Tomáš Bystrý, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme