Barokní hospital Kuks se změnil od sklepa po střechu, návštěvníkům se otevře na jaře

Jedna z nejvýznamnějších barokních památek v Česku, hospital Kuks na Trutnovsku změnil po letech čekání svoji podobu. Při úpravách za 440 milionů korun získalo sídlo soch Ctností a Neřestí od Matyáše Bernarda Brauna nové fasády, interiér i zahrady. Návštěvníkům se hospital poprvé otevře na jaře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hospital Kuks

Hospital Kuks | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Před několika měsíci vypadal barokní hospital na Kuksu jako jedno velké staveniště. Stále se tu sice pracuje, ale dělníci už dolaďují poslední detaily.

„Vzadu jsou vysázené třešně, ještě nás čeká východní část sadu, kde budou většinou vysázené staré druhy jabloní,“ popisuje kastelán Libor Švec a ukazuje hotové části zahrad:

Přehrát

00:00 / 00:00

Barokní hospital Kuks na Trutnovsku se změnil od sklepa až po střechu. Prohlédnout si ho byl redaktor Ondřej Vaňura.

„Nacházíme se na bylinkové zahradě Kuks, kde vidíte 144 záhonků. Budou se zde pěstovat byliny tradičním i moderním způsobem. Bude se zde pěstovat i zelenina.“

Na opravě památky se podíleli také restaurátoři. Měli za úkol odhalit unikátní nástěnné malby z cyklu Tance smrti, který byl před zraky návštěvníků dlouhá léta ukrytý.

„Procházíme 150 metrů dlouhou chodbou, kde můžete vidět výjevy z cyklu Tance smrti. Dochovalo se padesát nástěnných maleb. Do budoucna to, myslím, bude konkurence Ctnostem a Neřestem. Nikdo z nás nemohl malby vidět, protože byly přebíleny pravděpodobně už roku 1757,“ přibližuje Švec.

Nástěnné malby z cyklu Tanec smrti, hospital Kuks | Foto: Ondřej Vaňura

Opravy od začátku provázely komplikace. Kvůli odvolání několika firem na výsledky výběrového řízení hrozilo, že se obnova Kuksu nestihne dokončit včas. Propadly by tak evropské dotace ve výši 440 milionů korun. To už teď ale podle kastelána Libora Švece nehrozí.

„Dne 13. března by mělo dojít k pomyslnému přestřižení pásky. Hospital v celé své kráse bude přístupný v dubnu 2015. Doufám, že si návštěvníci přijdou na své,“ dodává kastelán.

Kromě turistů bude hospital sloužit třeba studentům farmacie. Vznikly tu totiž učebny a posluchárny. Nové je tu v podstatě téměř vše.

„Jednoduše od sklepa až po střechu. Areál jako takový, především zahrada, a samozřejmě i servis bude úplně odlišný od toho, který návštěvníci znali v posledních letech,“ upozorňuje Švec.

Také proto kastelán věří, že si po opravě na barokní hospital najde každoročně cestu minimálně 60 tisíc lidí.

Ondřej Vaňura, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme