Severní Korea truchlila po smrti Kim Čong-ila tři roky, smutek dnešním dnem končí

Tři roky trval v Severní Koreji smutek za zemřelého vůdce Kim Čong-ila. Dnes oficiálně skončil a obyvatelé jedné z nejizolovanějších zemí světa se tak podle tamních úřadů mohou opět radovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejci přicházejí na náměstí Kim Ir-sena a klanějí se portrétům bývalých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila

Severokorejci přicházejí na náměstí Kim Ir-sena a klanějí se portrétům bývalých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila | Zdroj: ČTK

„Dnes ho poctili třemi minutami ticha a pokloněním se soše nebo položením květin, stejně jako to dělali u prvního a druhého výročí. Na každodenní život to ale nemá velký vliv,“ vysvětluje koreanista Jaromír Chlada.

Zvyk tříletého smutku vychází podle něj z kultu předků, který byl vlastní konfuciánské tradici v Koreji. Po úmrtí rodičů nebo partnera se dodržovaly tři roky truchlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Severní Koreji dnes skončily tři roky smutku po smrti vůdce Kim Čong-ila. Období truchlení přiblížil koreanista Jaromír Chlada.

Lidé prý museli nosit smuteční oblečení, žít v ústraní, pokud si to mohli ekonomicky dovolit, a provádět obřady a další úkony.

„Určitě tam byly limity na veřejné veselice, ale každodenní život Severokorejce probíhá trochu jinak. Řeší, kde sežene obživu pro sebe a svoji rodinu, a chodí do práce,“ dodává koreanista.

Severokorejci se klaní svým vůdcům Kim Ir-senovi (vlevo) a Kim Čong-Ilovi | Foto: J.A. de Roo

Kamila Štichová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme