Senát rozhodne o platech ústavních činitelů, asi podpoří tříprocentní růst

Senát dnes rozhodne o tom, jestli se od ledna zvýší platy poslanců, senátorů, ministrů a prezidenta o necelá tři procenta. Takovou variantu poslala do Senátu Sněmovna s tím, že v dalších letech by se platy politiků odvíjely od mezd v nepodnikatelské sféře. Pokud by zákon nezačal od ledna platit, stouply by několik let zmrazené platy skokově o 26 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu | Foto: Filip Jandourek

Tříprocentní nárůst platů politiků si česká ekonomika podle předsedy hospodářského výboru Senátu Jana Hajdy z ČSSD může dovolit:

„Všichni jsme se shodli na tom, že tři procenta necelého nárůstu jsou v současné ekonomické situaci přijatelné pro obhajobu platu poslanců a senátorů. Ale rozhodující, co náš výbor vidí, je to, že se přijala koncepční metoda automatického zvyšování ve vztahu k životní úrovni v tomto státě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Senát bude rozhodovat o platech ústavních činitelů. Natáčela o tom redaktorka Jana Čermáková

Někteří senátoři ale mají ke kompromisnímu návrhu výhrady. Vadí jim způsob projednávání návrhu ve Sněmovně, kdy poslanci nakonec vybírali ze čtyř variant nárůstu platů v rozmezí od nuly do skoro 14,5 procenta.

Například ODS se od začátku klonila k původní dohodě na růst o víc než 14 procent. Ve hře je tak i varianta, že se Senát návrhem odmítne zabývat, a tím ho automaticky pošle prezidentovi k podpisu.

„Občanská demokratická strana držela původní dohodu. Je velká škoda, že potom kolem toho vypukla taková populistická vlna, kdy se jednotliví politici předháněli,“ říká místopředsedkyně hospodářského výboru Veronika Vrecionová z ODS.

Ani senátor Petr Bratský z ODS nechce rozhodovat o svém platu. „Já budu radši, aby Poslanecká sněmovna přinesla nový zákon, který stanoví velikost platu zákonodárců, stejně jako ho mají nastaven například soudci,“ vysvětluje.

Prezident zákon podepíše

Pro variantu, že by se horní komora vůbec neměla platy politiků zabývat, bude hlasovat i senátor Jiří Dienstbier z ČSSD. „Tady zřejmě bude podpora návrhu, aby se senát vůbec návrhem zákona nezabýval, čímž by byl zákon schválen,“ potvrzuje.

Prezident Miloš Zeman už oznámil, že pokud mu Senát návrh na zvýšení platů o necelá tři procenta pošle, podepíše ho:

„Dostal jsem od pana Jana Hamáčka návrh zákona, kde není 3,5 procenta, ale 2,9 procenta, pokud mě paměť neklame. A tento zákon podepíši, tedy nebudu ho vetovat.“

Aby začal zákon platit, musí ho prezident podepsat do konce roku.

Platy poslanců a senátorů | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Lenka Jansová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme