Othello ve Stavovském divadle je běloch, v titulní roli se představí Karel Dobrý

Jedno z nejslavnějších Shakespearových dramat Othello, benátský mouřenín má dnes premiéru ve Stavovském divadle v Praze. Hru nastudoval režisér Daniel Špinar. Rozhodl se jít proti zažitým zvyklostem a na scénu přivádí hlavního hrdinu, který je běloch. Hraje ho Karel Dobrý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magdalena Borová a Karel Dobrý

Magdalena Borová a Karel Dobrý | Foto: Martin Kámen

Shakesperova Othella vnímá režisér Daniel Špinar především jako vztahové drama:

„Jsou tam vlastně tři páry, které na sebe nějak žárlí, a pak je tam spousta dalších témat jako závist vůči druhému člověku, ať už je to v partnerském vztahu, nebo ne. Je to hodně o síle slova a myšlenky. Témat je hrozně moc, ale spíš jsem se orientoval na to, že jsem to vykostil na vztahové drama.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Othella ve Stavovském divadle představila redaktorka Marina Feltlová

Othello vzbuzuje emoce i tím, že je jiný.

„Jinakost je v jeho chování a postavení ve společnosti. Samozřejmě, že nějak odlišený od společnosti být musí. My jsme se rozhodli pro takové jemnější odlišení, protože si myslíme, že Karel Dobrý, který hraje hlavní roli, je takovým běsem sám o sobě. Je tam taková metafora tygra, což diváci uvidí. My jsme se snažili, aby to nebyla černá tělka, která je teď trošku v divadle klišé," myslí si režisér.

Děj hry posunul Daniel Špinar do blíže neurčené současnosti. Jeho inscenací zní černošská hudba z poloviny minulého století a centrem všeho dění je střelnice.

Jana Boušková a Karel Dobrý | Foto: Martin Kámen

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme