Vánoční cukroví: Mohutný finiš vosích hnízd. Ohrozí prvenství vanilkových rohlíčků?

Lidí, kteří na internetu hledají recepty na vánoční cukroví, začíná zvolna přibývat už na konci letních prázdnin. Hlavní vlna zájmu přichází v polovině listopadu. Dotazů na kokosky, rohlíčky či linecká kolečka přibývá víc než stonásobně. První a druhou adventní neděli se hledají – a zřejmě i pečou – především vanilkové rohlíčky, kokosky, perníčky a další trvanlivé druhy cukroví. S blížícím se Štědrým dnem nad nimi začínají převládat vosí hnízda plněná žloutkovým krémem, který tak dlouho nevydrží.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční cukroví, ilustrační foto

Vánoční cukroví, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký

O data zachycující trendy v předvánočním pečení jsme požádali internetový vyhledávač Seznam.cz. V následujícím grafu jsou zakreslená den po dni za celý loňský a letošní rok.

Pokud si chcete lépe prohlédnout poslední vývoj, klikněte vlevo nahoře například na “1m”, a měřítko grafu se změní na jeden měsíc. Velikost výběrů můžete změnit a po časové ose se posouvat také pomocí táhel pod grafem.

Vůbec největší zájem o vánoční cukroví zaznamenal Seznam minulou neděli: některý ze sedmi sledovaných druhů na něm hledalo přes patnáct tisíc lidí. Nejčastěji je zajímala vosí hnízda, na druhém místě se umístily kokosky a na třetím vanilkové rohlíčky.

Od předešlého víkendu je patrná změna: zájem o kokosky a vanilkové rohlíčky už pomalu klesá, vosí hnízda letí strmě vzhůru.

Tajný život perníčků a makronek

Recepty na vánoční cukroví hledají lidé na internetu až do 23. prosince, na Štědrý den už počet dotazů padá k nule – alespoň loni tomu tak bylo. Když si graf dostatečně přiblížíme, najdeme během obou sledovaných roků ještě jeden vrcholek: o Velikonocích se citelně zvyšuje poptávka především po perníčcích a makronkách. Posledně jmenované "módní" cukroví si na rozdíl od tradičních druhů udržuje jistou přitažlivost po celý rok, a letos o Velikonocích bylo dokonce vůbec nejžádanější.

Když srovnáme celkové výsledky za oba roky, vidíme, že zájem o vánoční cukroví mezi uživateli Seznamu mírně roste s jedinou výjimkou: nejpopulárnější vanilkové rohlíčky zaznamenaly drastický propad zájmu, na záda jim už dýchají perníčky, kokosky i vosí hnízda.

Vysvětlení? U tak dramatického propadu je tím nepravděpodobnějším změna metody při shromažďování informací. I kdyby data přesně reflektovala skutečnost, nemusí ještě znamenat, že rohlíčky přestaly uživatelům Seznamu chutnat: prostě jen ubylo lidí, kteří si recept nepamatují, ani nemají nikde poznamený rozpis po babičce, a proto ho zkoušejí hledat na internetu.

V českolipském Centru textilního tisku se už potřetí soutěží o nejlepší cukroví

Číst článek

Pro srovnání ještě poslední graf - jaké cukroví se hledá na Googlu? Přibližné odpovědi nabízí služba Google Trends, která ale neposkytuje tak detailní data, jaká zaslal Seznam Českému rozhlasu. Nelze z nich vyčíst přesný počet hledání, jen relativní poměry, a to jen u nejpopulárnějších slov (například "čokoládové košíčky" překvapivě chybí).

I tady můžeme pozorovat napínavý souboj vanilkových rozhlíčků a vosích hnízd nebo celoroční oblibu světáckých makronek, které se snaží vetřít mezi tradiční české druhy. O uživatelích Googlu se traduje, že jsou obvykle mladší a technicky zdatnější než typický uživatel Seznamu. Jak ale vysvětlit, že podle dostupných dat se daleko častěji než lidé na Seznamu zajímají o perníčky? „To bohužel okomentovat nedokážeme. Jinak zvládneme téměř cokoliv :-)," odpověděl na dotaz Českého rozhlasu zástupce Seznamu Jakub Šumanský.

Petr Kočí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme