Ve střetu zájmů nejsem. Teď pracuji pro stát, tvrdí ministr dopravy Dan Ťok, který vedl Skansku

Za posledních šest let máme 10. ministra dopravy. „Chtěl bych vydržet do konce volebního období,“ říká rozhodně nový ministr Dan Ťok. Během prvních 14 dní v úřadu zjistil, v čem se liší vedení soukromé firmy od vedení ministerstva.

„Ve firmě děláte rozhodnutí tak, jak je to nejlepší pro vaši společnost. Na ministerstvu jste také členem vlády a musíte dělat rozhodnutí, která jsou v souladu s vládou a státem,“ zamýšlí se Dan Ťok v rozhovoru s moderátorkou Karolínkou Koubovou.

Dan Ťok stál v čele společnosti Skanska, možný střet zájmů však odmítá. „Nejsem vlastník Skansky,“ připomíná. A že byznys dělají kontakty? „Já už nejsem v byznysu,“ reaguje. „Teď mám zaměstnavatele, kterým je stát a občané této země,“ dodává.

Současně připomíná, že Skanska se klidně může účastnit výběrových řízení. Ministr dopravy totiž není ten, kdo by rozhodoval o jejích výsledcích. „Chci dokonce zveřejnit podlimitní zakázky, na které se nemusí soutěžit,“ slibuje zprůhlednění hospodaření ministerstva.

Chystá na ministerstvu personální čistky? Jak by dál postupoval s mýtným systémem v Česku? A proč se protahuje modernizace dálnice D1? Také na tyto otázky odpovídal Dan Ťok po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio