Ambulantní sterilizace jako spolehlivá antikoncepce? Ano, žádá o ni čím dál více žen

18. prosinec 2014

O ambulantní sterilizaci jsme mluvili v pořadu Třináctka Plus s MUDr. Martinem Charvátem, který je jedním z mála gynekologů u nás, který může tento zákrok ženám ve své praxi nabídnout. Nemocnice tyto zákroky provádějí pouze v případech jiných operací (např. císařského řezu), protože je pojišťovny nehradí. Pohlížejí na ambulantní sterilizaci jako na kteroukoli jinou antikoncepci, kterou si ženy také hradí v plné výši.

Ambulantní sterilizace je spolehlivá a trvalá antikoncepce. Provede ji odborný lékař a žena nemusí být už dále sledována. Oproti ní má hormonální antikoncepce své limity (pravidelné kontroly jaterních testů, nevhodnost pro ženy se špatnou srážlivostí krve apod.), stejně jako nitroděložní tělíska, která se zhruba po pěti letech musí vyměnit a 10 až 20% žen je netoleruje.

Žena po sterilizaci zůstává plodnou

Na sexuálním, hormonálním a dalším běžném životě ženy sterilizace nic nemění. Odpadá jí pouze stres z nechtěného otěhotnění, dokonce je i nadále plodnou. Pokud se v budoucnu rozhodne pro dítě, může počít i porodit díky metodám asistované reprodukce. O ambulantní sterilizaci může požádat každá žena starší 21 let.

O co se přesně jedná?

„Sterilizace je, obecně řečeno, přerušení cesty mezi vajíčkem a spermií. Tím místem, kde se nejčastěji setkají, je vejcovod. V něm dojde k oplodnění a vajíčko pak doputuje do dělohy, kde roste. Tím, že se přeruší či zneprůchodní vejcovod, se vajíčko se spermií nepotkají. Když se tento zákrok dělá operačně, v rámci jiného výkonu, vejcovod se přepálí nebo zaváže, je pro to řada technik. Pokud se to dělá ambulantně, hysteroskopicky, zevnitř se do vejcovodu vpraví malý proužek, který způsobí, že sliznice sama ve vejcovodu sroste. Nepříjemnost tohoto výkonu se dá srovnat se zavedením nitroděložního tělíska," vysvětluje gynekolog Martin Charvát.

Výkon tedy nepotřebuje žádnou anestézii, někdy je možné podat citlivější ženě analgetikum, které běžně užívá např. při menstruačních bolestech.

Riziko selhání ambulantní sterilizace je 2 ku 10 tisícům. Dnes o ni týdně žádají až desítky žen, což je oproti praxi před rokem a půl obrovský nárůst.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.