O zadlužené Prameny na Chebsku se zajímá soukromá firma. Odkupuje pohledávky

18. prosinec 2014

Prameny na Chebsku budou zřejmě bez dluhů. Pomoci jim chce soukromá firma, která už s odkupováním některých závazků začala. Jedna z největších pohledávek je ale za nezaplacené pozemky vůči Státnímu pozemkovému úřadu. Obec se proto obrátila na Karlovarský kraj. Pokud se tento krok podaří, začnou obyvatelé v Pramenech opět žít normálním životem.

Když přijedete do zadlužených Pramenů, máte pocit, že jste na konci světa. Kromě občasného zaštěkání psů nebo projetí auta tady nikoho nepotkáte. Na mnoha objektech jsou k přečtení nápisy „Na prodej“.

Dluhy obec úplně položili. Veřejné osvětlení funguje jen několik hodin, opravu potřebuje i kanalizace. Prameny mají také zablokovaný účet. Situace by se ale mohla změnit. Soukromá firma chce obci pomoci s oddlužením. A pokud se jí to povede, má s obcí určité plány.

„Byla tady úvaha o stáčírně minerálních vod, z čehož si myslím, že se pomalu upouští a taky byla v úvahách dětská ozdravovna. Bylo by dobré, kdyby se tady v obci už začalo něco dít. Kdyby aspoň část obyvatel měla nějakou práci a nemuseli by dojíždět do Mariánských Lázní,“ říká starostka Michala Málková.

A jakou roli v celé věci hraje Karlovarský kraj?? Pozemkový úřad, kterému obec dluží asi 30 miliónů korun, pohledávku soukromému subjektu prodat nemůže. Veřejné správě ale ano. Soukromá společnost by peníze kraji samozřejmě na transakci dala, vysvětluje ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek.

„Poskytli by nám na to oddlužení asi 1,9 milionu korun a v tomto případě by se smazal řádově ve výši 26 milionů korun, protože dluh je nějaký plus úroky. Takže teď se vyjednává za jakých podmínek. Vyjadřují se k tomu i právníci, jestli to vůbec možné je,“ říká Rokůsek.

O plánu na odkoupení dluhu za peníze soukromé společnosti už měla jednat rada Karlovarského kraje. Bod však na poslední chvíli z programu vypadl. Hejtmanství chce mít jistotu, že všechny kroky, které podnikne, nebudou protizákonné.

Firma, která Pramenům i kraji nabídla pomoc s odkoupením dluhu, je karlovarská společnost Real Aspekt. Jejími vlastníky jsou podle obchodního rejstříku Dmitrij Vajner z Karlových Varů a Rinat Juzeev z ruské Samary. Vyjádření společnosti se nám ale získat nepodařilo.

Prameny ještě před dvěma lety dlužily zhruba 100 milionů korun, a to za nedokončený projekt stáčírny minerálních vod. V současné době se dluhy pohybují kolem 30 milionů korun.

Spustit audio