Pacienti si budou moci legálně koupit i konopí vypěstované v Česku

Hodnoticí komise dnes rozhodla, kdo bude v České republice pěstovat léčebné konopí. Doporučila vítězného uchazeče, se kterým by Státní ústav pro kontrolu léčiv mohl podepsat smlouvu ještě do konce tohoto roku. Jméno dodavatele, kterého dnes komise vybrala, ještě není známé. Kvůli nutné administrativě ho ústav zveřejní začátkem příštího týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do lékárny v Uherském Hradišti právě dorazilo prvních deset gramů léčebného konopí

Do lékárny v Uherském Hradišti právě dorazilo prvních deset gramů léčebného konopí | Foto: Pavel Sedláček

„Celé výběrové řízení bylo dvoukolové. Do prvního kola se přihlásilo celkem 16 uchazečů, do druhého kola postoupili čtyři uchazeči. Šestnáctého prosince bylo ukončeno hodnocení cenových nabídek, které byly podány v rámci druhého kola,“ popisuje mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Neznamená to však, že lékárny, které budou chtít prodávat léčebné konopí, ho budou muset odebírat od této vybrané firmy. Ministerstvo zdravotnictví už loni vybralo dovozce z Nizozemska, od kterého lékárny mohou konopí odebírat. Teď tedy lékaři a lékárníci budou mít na výběr.

„Lékárny mají povinnost objednávat a vydávat pouze to konopí, které souhlasí s tím, co říká vyhláška. V tuto chvíli jsou obě možnosti. Do chvíle, než tady bude vypěstované české konopí, by mělo být k dispozici to zahraniční. Jinak je to samozřejmě otázka trhu, otázka zájmu,“ vysvětluje Lucie Šustková.

280 korun za gram

Léčbu konopím povolil zákon už v dubnu 2013, například pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Prodávat ho ale mohou jen lékárny, které se zapojily do registru elektronických receptů. A ten začal fungovat až letos v listopadu.

Začátkem tohoto týdne si své dávky vyzvedli první dva pacienti v lékárně v Uherském Hradišti. Větší zájem zatím zřejmě brzdí hlavně vysoká cena léčebného konopí. Lékárna v Uherském Hradišti nabízí látku dovezenou z Nizozemska za cenu 280 korun za gram. Cena na černém trhu je přitom zhruba o 50 korun nižší.

Konopí - užití k léčbě umožnila novela zákona | Foto: Michal Jindra

kap, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme