U Havlovy chalupy na Hrádečku lidé zapalují svíčky, školáci přinesli červená srdce

Česko si připomíná svého prvního prezidenta Václava Havla. Zemřel přesně před třemi lety. Poslední chvíle života strávil na svém velmi oblíbeném místě – na chalupě na Hrádečku u Trutnova. Jezdíval tam už jako disident a právě tam dodnes na Václava Havla lidé vzpomínají, mezi nimi i ti nejmenší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínání na Václava Havla u jeho chalupy na Hrádečku

Vzpomínání na Václava Havla u jeho chalupy na Hrádečku | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

„Přinesl jsem svíčku. Těšil jsem se hodně kvůli tomu, že jsem to už viděl ve zprávách, a tak jsem se těšil, že to uvidím na vlastní oči,“ říká 10letý Míra, který přišel na Václava Havla přímo k jeho chalupě zavzpomínat úplně poprvé.

Pro jeho spolužáky ze základní školy v nedalekých Mladých Bukách se ale cesta na Hrádeček právě 18. prosince stala tradicí. A nepřináší sem jen svíčky.

„My jsme si ve škole všichni vystřihli červená srdíčka a pak jsme sem spolu s páťáky šli a dali jsme mu je,“ popisuje vzpomínku na Václava Havla 12letá Aneta. „Díky němu máme mnohem víc možností, než jsme měli předtím,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak si výročí úmrtí Václava Havla připomínají v Hrádečku u Trutnova, zjišťoval Ondřej Vaňura

Zhruba 30 školáků sem přivedl učitel Miloš Novotný.

„Snažím se vysvětlit ten – pro ně sice už hodně hodně vzdálený – čas. Vysvětlit, co to znamenalo, proč to má ten smysl. Srdíčková galerie je tady každý rok, zaslouží si to, je to vzpomínka,“ říká učitel.

Místní na Havla vzpomínají v dobrém

Václava Havla v době hluboké totality na Hrádečku prakticky neustále sledovala Státní bezpečnost. Pod drobnohledem tak byli i jeho sousedé a v podstatě každé setkání s disidentem pro ně mělo dohru i v osobním životě.

I přesto ale na Václava Havla vzpomínají jedině v dobrém. Tak jako Jaroslav Lamač, který bydlí pár kilometrů odsud.

Před třemi lety zemřel Václav Havel. Lidé si ho připomínají po celé republice

Číst článek

„Zapálil jsem svíčku. Člověk si tady prohlíží místa, po kterých Václav Havel chodil. Koukám, támhle měli komunističtí estébáci sledovnu… Pro mě byl Václav Havel záruka demokratických hodnot a principů a takový člověk tady dnes chybí. Václava Havla pamatuji ještě z dob komunistické éry, tenkrát jsme jím samotným byli pozváni na čaj,“ popisuje Jaroslav Lamač.

Přesně na den tři roky po jeho smrti je chalupa Václava Havla opuštěná. Na zahradě ale stojí velké kamenné srdce, které sem v létě 2012 dovezla jeho manželka Dagmar.

Václav Havel | Foto: Český rozhlas

Ondřej Vaňura, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme