Křišťál pro Světlušku rozzářil Václavské náměstí i domácnosti po celé ČR

13. leden 2015

Křehkých skleněných ozdob, které vyrobili lidé s těžkým zrakovým postižením, se prodalo 2641 kusů. Do sbírky a na projekt Světluška putuje 232 148Kč. Světluška děkuje dárcům, dobrovolníkům i partnerům, bez nichž by se projekt nemohl uskutečnit.

"Moc děkujeme všem, kteří si zakoupili Křišťál pro Světlušku a pomohli tak rozsvítit nejen Václavské náměstí, ale také svět nevidomých. Důkazem, že se křehké ozdoby vznikající ve tmě lidem líbili, je skutečnost, že nám dárci posílají fotografie vánočních stromků, na nichž světluščí křišťály září," vysvětlila Linda Vaňková, vedoucí sbírky Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu, který již přes deset let pomáhá nevidomým a lidem s těžkým zrakovým handicapem vést maximálně samostatný život.

Vánoční ozdoby pro Světlušku vyrobili klienti Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska pro nevidomé Dědina. "Nevidomí již plánují, jaké originální tvary připraví pro příští Vánoce," prozradila ředitelka střediska Naděžda Modráčková. Materiál na výrobu ozdob věnovala Světlušce tradiční společnost Preciosa Lighting. "Když se na nás naše kolegyně z výroby obrátily s tím, že bychom měli najít smysluplné uplatnění pro křišťály, které zbývají po výrobě luxusních svítidel, netušili jsme, že ještě tak zazáří. Máme z toho velkou radost," řekla Jindra Vejvodová, ředitelka marketingu a komunikace Preciosa Lighting.

Většina křišťálových ověsů se prodávala za 80 Kč. Světluška nabídla i limitovanou exkluzivní edici zlatem zdobených skleněných zvonečků v ceně 400 Kč za jeden. Celkový výtěžek z prodeje ozdob činí 232 148 Kč. "Velmi nám pomohlo zapojení dobrovolníků z České pojišťovny, kteří si udělali v předvánočním shonu čas a pustili se do charitativního prodeje bez nároku na honorář. Jejich nadšení neochablo ani při nepříznivém počasí," pochválila dobrovolné prodejce projektová manažerka Světlušky Olga Velíšková.


Kontakt:
Barbora Mocová
PR manažerka Světluška | Nadační fond Českého rozhlasu
mobil: 731 114 838 | tel.: 221 551 219
barbora.mocova@rozhlas.cz | www.svetluska.net


Poděkování partnerům

Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky, hlavním partnerům společnostem HERBADENT a finanční skupině AXA, a dále Nadaci Vodafone Česká republika, která se stala partnerem pro technologie. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 14 lety založil a je jeho velkou oporou.

Projekt Křišťál pro Světlušku by nemohl vzniknout bez laskavé pomoci společnosti Preciosa Lighting a usilovného zapojení Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska pro nevidomé Dědina o.p.s. Světluška děkuje také Městské části Praha 1 a Sdružené Nového Města pražského za poskytnutí prodejního místa na akci Václavské Vánoce 2014. Poděkování náleží také společnostem Osram, Kralupol, Campingaz.

autor: Barbora Mocová
Spustit audio