Pošta od února zdraží některé služby, obyčejných dopisů se změna nedotkne

Česká pošta chystá od února zdražení některých služeb v průměru o pět až deset procent, například dodejka ale podraží o polovinu. Cena za doručení obyčejného dopisu má zůstat na současných 13 Kč.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (iliustrační foto)

Česká pošta (iliustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zvýšení se dotkne například doručování cenných psaní, které podraží v každé váhové kategorii o pět korun a stejně se zvýší cena i u doporučených balíků. Vyšší cenu bude mít i cenný balík. Největší skok se chystá u dodejky, jejíž cena stoupne z 10 na 15 Kč.

„Nedotkne se to obyčejného dopisu, cena zůstává stejná i u Balíku do ruky a Balíku na poštu,“ říká mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Cena za doručení obyčejného dopisu se zvýšila už loni, a to z 10 na 13 korun. Zdražení má ale postihnout majitele zákaznické karty, ti dnes za obyčejné zásilky platí původních 10 korun.

Vybrané ceny České pošty v současnosti a od 1. února 2015
Obyčejné psaní do 50 g: 13 Kč / 13 Kč
Cenné psaní do 50 g: 34 Kč / 39 Kč
Cenné psaní do 1 kg: 46 Kč / 51 Kč
Doporučený balíček do 500 g: 59 Kč / 64 Kč
Doporučený balíček do 2 kg: 68 Kč / 73 Kč
Dodejka: 10 Kč / 15 Kč
Zdroj: Česká pošta, ČTK

Pošta také připravuje cenovou strategii na příští rok. „Ta se odvíjí od doporučení Českého telekomunikačního úřadu, nákladovosti jednotlivých služeb a poptávky po nich. Zároveň samozřejmě přihlížíme i k tomu, aby služby byly i nadále dostupné široké veřejnosti,“ dodala mluvčí.

Kompletní nový ceník by měl podnik zveřejnit do konce roku. Pošta jím reaguje na očekávaný pokračující pokles příjmů z doručování listovních zásilek. Podnik očekává, že mu zdražení přinese příští rok asi 400 milionů korun.

Vedle toho stále čeká na požadovaných 1,78 miliardy korun od státu na úhradu tzv. univerzální služby, tedy mimo jiné na to, že bude dál provozovat ztrátové pobočky a nezruší je. V současnosti podnik provozuje kolem 3250 pošt, z toho zhruba 1150 nad rámec podmínek stanovených ČTÚ.

ČTK, mka, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme