Soud EU: Obezitu lze v některých případech považovat za zdravotní postižení

Obezitu je možné za určitých okolností považovat za zdravotní postižení, kvůli kterému nelze někoho propustit z práce ani ho jinak diskriminovat. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie a jeho usnesení je závazné pro všechny členské země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obezita (ilustrační foto)

Obezita (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Soud se zabýval případem Karstena Kaltofta z Dánska, který tvrdí, že před čtyřmi lety přišel kvůli přílišné nadváze o zaměstnání.

O rozhodnutí, zda obezita může být vnímána jako zdravotní postižení, požádala soud EU dánská justice. Ta teď bude muset s ohledem na verdikt posoudit Kaltoftův případ znovu.

Soudní dvůr Evropské unie uvedl, že obezitu je možné pokládat za zdravotní neschopnost, pokud pracovníkovi brání v plném a účinném zapojení do profesionálního života na stejné úrovni jako ostatní pracující.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obezitu je podle soudu EU někdy možné považovat za zdravotní postižení. Mluvili o tom obezitolog Petr Sucharda a právník Dominik Brůha

Z verdiktu vyplývá, že na obezitu se může vztahovat unijní směrnice o rovném zacházení v zaměstnání, která zakazuje diskriminaci na základě náboženského vyznání, zdravotního postižení, věku nebo sexuální orientace.

Jakoukoli diskriminaci kvůli zdravotnímu postižení zakazují i jiné evropské úmluvy, řekl v červenci generální advokát unijního soudu Niilo Jääskinen.

Karsten Kaltoft pracoval 15 let pro obec Billund jako pečovatel o děti. V listopadu 2010 byl propuštěn. Kaltoft tvrdí, že důvodem byla jeho hmotnost, váží totiž přes 160 kilogramů. O jeho obezitě se mluvilo na oficiálním jednání u příležitosti jeho propuštění, úřad ale popírá, že by právě tato skutečnost byla důvodem zrušení pracovního poměru.

Obezitolog: Hrozí ztráta motivace

„Evropský soudní dvůr dnes podal výrazně volnější definici zdravotního postižení, než na kterou jsme byli zvyklí a než kterou třeba upravují české pracovněprávní předpisy,“ upozorňuje odborník na pracovní právo Dominik Brůha.

„Český zákon o zaměstnanosti považuje za osobu se zdravotním postižením někoho, kdo byl orgánem sociálního zabezpečení uznán invalidním alespoň v prvním stupni. A dnes Evropský soudní dvůr řekl, že soudy se víceméně nemají omezovat pouze na legální definice,“ vysvětluje.

O obezitě se mluví tehdy, když index BMI, tedy tělesná váha vztažená k výšce, dosahuje hodnoty 30 a výše. Podle této definice je asi 20 procent dospělých Čechů obézních. Vědecký sekretář České obezitologické společnosti Petr Sucharda je přesvědčen, že verdikt o zdravotním postižení by se určitě nevztahoval na všechny.

Obezita, ilustrační obrázek | Foto: Stock Exchange Cristian Geo

„Je otázka, zda je obezitu možné srovnávat například s vrozenými vadami nebo s cystickou fibrózou nebo s postižením smyslů, čili s hendikepy, které jsou nepochybné,“ uvažuje.

Obezita je podle něj v naprosté většině případů způsobena extrémním nepoměrem mezi příjmem a výdejem energie. Tím, že by byli uznáni za hendikepované, by ale obézní lidé mohli podle Suchardy ztratit motivaci, aby se sebou něco dělali.

„Problém vidím v tom, že je jen velice málo případů, kdy jsou lidé obézní z důvodu dědičné vady nebo nějakého vysloveně zdravotního problému. Myslím si, že u většiny lidí toto rozhodnutí může přispět k jakémusi smíření s tím stavem, který má samozřejmě spoustu příčin, a ta hlavní je v současném životním stylu,“ zdůrazňuje.

ČTK, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme