Oy Division: Oy Division

19. prosinec 2014

Páteční odpolední Mozaikou nás bude provázet album Oy Division stejonjmenné izraelské skupiny.

K hudební pestrosti východní Evropy vydatně přispěl repertoár židovských kapel, dnes známý jako klezmer. Toto původem hebrejské slovo označovalo “hudební prostředek”, později samotného hudebníka. Už roku 1558 vytvořili v Praze židovští muzikanti cech, tedy profesní sdružení, jehož členové získali o necelých sto let později oprávnění hrát i pro nežidovské posluchače. Tradice židovských klezmerbandů trvala několik staletí, ukončila ji až druhá světová válka a holocaust.

Před třiceti lety se ale hudba klezmerbandů začala vracet. Kuriozní je, že k tomuto revivalu došlo ve Spojených státech, na čemž měla velkou zásluhu skupina Klezmatics. V Izraeli představoval klezmer naopak spíše vzácnost, jedná se totiž o písně v jazyce jiddiš, kdežto oficiálním jazykem Izraele se stala hebrejština. Jednou z takových vzácných výjimek je skupina Oy Division, jejíž název vznikl jako lehce ironická varianta jména slavné britské kapely Joy Division. Její členové za sebou mají dlouholeté zkušenosti z jiných kapel či projektů – klarinetista Eyal Talmudi je například členem velmi populárních Balkan Beat Box.

Tou hlavní doménou židovské hudby klezmer byla především Východní Evropa – včetně Polska, Ruska a Ukrajiny. K předním sběratelům židovských písní patřil ukrajinský etnomuzikolog Moše Beregovskij, který pracoval v Ukrajinské akademii věd v Kijevě, a v době stalinských čistek byl zatčen a strávil čtyři roky v Gulagu poblíž jezera Bajkal.

K největším klarinetistům židovského repertoáru klezmer patřil ve 20. století David Tarras. Narodil se na Ukrajině, roku 1921 odešel do Spojených Států, podle velmi střízlivých odhadů natočil kolem 500 nahrávek – a dožil se požehnaného věku 92 let, zemřel roku 1989.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Josh's Mantra; Wedding Song And Freylechs; Gas Nign, Old Greek Tune, Vos Du Vilst Dos Vil Ihk Oykh; Tuchman's Mating Call a March Of The Morons.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.