Koalici ODS a KDU-ČSL doplní sdružení nezávislých

25. listopad 2004

Koaličním partnerem ODS a KDU-ČSL v Jihočeském kraji je SNK - sdružení nezávislých. Vyplývá to z dodatku k dohodě o povolební spolupráci ODS a lidovců, kterou dnes podepsali představitelé všech tří politických subjektů. ODS bude mít v jedenáctičlenné radě kraje sedm křesel, KDU-ČSL tři a jedno SNK. Lídr ODS Jan Zahradník zůstává hejtmanem. Neuvolněným členem rady se stane lídr nezávislých Lumír Mraček.

"V minulém volebním období sice SNK - sdružení nezávislých nebylo součástí krajské koalice, avšak mělo svého zástupce v radě kraje. Přistoupením SNK ke koaliční dohodě tedy nastává pro nadcházející čtyři roky kvalitativní změna. Jsem přesvědčen, že už samotné zkušenosti z naší dosavadní dobré spolupráce jsou dobrým základem pro příští roky," řekl novinářům Zahradník. Na funkci hejtmana ODS navrhuje Jana Zahradníka, který bude mít ve své kompetenci i obnovu území a ekonomiku. Na místo prvního náměstka je navrhován Robin Schinko (ODS), jenž bude mít na starosti dopravu, dopravní obslužnost, silniční hospodářství a investice. Dalším náměstkem se stane Vladimír Pavelka (KDU-ČSL), který bude mít v kompetenci zdravotnictví a sociální věci. Uvolněnými členy rady mají být za KDU-ČSL Marie Hrdinová, která má mít na starost školství, sport, mládež a zaměstnanost, a Jiří Netík, jenž se má zabývat životním prostředím, zemědělstvím, vodním a lesním hospodářstvím a politikou venkova. ODS bude mít i dva uvolněné členy, a to Pavla Pavla, jenž bude řídit regionální rozvoj, územní plánování, stavební a územní řízení, evropskou integraci a správu majetku, a Františka Štangla, který má zodpovídat za kulturu, památky a cestovní ruch. Jako další členové rady jsou navrhováni František Dědič, Karel Matoušek a Luboš Průša (všichni ODS) a Lumír Mraček (SNK - sdružení nezávislých). Občanští demokraté a lidovci se zároveň shodli na tom, že předsedu finančního výboru vybere ODS, předsedu výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost KDU-ČSL. Post předsedy kontrolního výboru nabídnou opoziční ČSSD.

Ve volbách na jihu Čech ODS přesvědčivě zvítězila, získala pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu 27 míst. Druhá skončila KSČM s 12 mandáty. ČSSD má nyní místo osmi křesel sedm, KDU-ČSL šest a SNK - sdružení nezávislých tři. Úvodní zasedání zastupitelstva bylo stanoveno na 10. prosince. Zastupitelé se budou věnovat volbě hejtmana, náměstků a dalších členů rady.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio