Stát chce více zdanit hazard. U automatů plánuje sazbu 40 procent, u sázek 30 procent

Provozovatelé hazardu by měli ze svých zisků odvádět do státní kasy více. Daň, dosud dvacetiprocentní, navrhuje ministerstvo financí zvýšit u živého hraní a technických her na 40 procent a u loterií a kurzových sázek na 30 procent. A zvednout by se měl i poplatek za výherní přístroje, ze současných 20 tisíc na 40 tisíc korun ročně. Návrh ministerstva financí nyní dostane legislativní rada vlády. Resort předpokládá, že nové zákony by mohly začít platit od ledna 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrací automaty (ilustr. foto)

Hrací automaty (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel

Resort financí si od návrhu slibuje, že z hazardu vybere více peněz i že přispěje k omezení patologického hráčství.

„Podle propočtu našich analytiků stát ročně dostává okolo pěti miliard z tvrdého hazardu a zároveň dává 16 miliard z veřejných rozpočtů na odstraňování toho, co hazard způsobí,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech na regulaci hazardu mluvili náměstek ministra financí O. Závodský a ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek M. Herman

A ministerstvo argumentuje i tím, že podle studií psychiatrických center přivedou hazardní hry každý rok k sebevraždě přes 200 lidí. „Takže je to problematika, která je velice vážná, je to společenský problém a my si myslíme, že ten návrh, který přinášíme, je revoluční,“ podotkl Babiš.

Ministerstvo odhaduje, že po zavedení nových pravidel by se z hazardu mělo vybrat ještě o šest miliard víc než dosud. Polovina peněz by pak měla jít do sportu, zejména na podporu sportovním klubům.

V plánu je také centrální monitorovací systém a registr hráčů. „Chceme primárně zjistit, co kdy kdo hraje. Tak, abychom jednak předešli praní špinavých peněz, což je jedna z věcí, co současný stav v naší zemi zejména u tvrdého hazardu působí, a jednak chceme zamezit tomu, aby mohli hrát lidé, kteří fakticky peníze nemají, tudíž je mohou čerpat maximálně z nějaké trestné činnosti nebo nějakých lichvářských půjček,“ řekl Závodský.

Ne všechna opatření však hazard jako takový nutně omezují. Týká se to třeba povolení provozovat internetové sázky i společnostem, které mají sídlo v Evropské unii.

V Brně začne od příštího roku platit plošný zákaz hazardu

Číst článek

Firmám, které v oboru podnikají, se vize resortu financí moc nelíbí. Podle výkonného ředitele Asociace provozovatelů kurzových sázek Marka Hermana budou bojovat zejména proti výši zdanění.

„Pokud to daňové zvýšení bude nepřiměřené, tak se může stát, že se většina trhu přesune na černou zónu,“ uvažoval Herman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány ministerstva financí na zdanění hazardu přiblížila redaktorka Jan Čermáková

Zvýšení daní je podle něj příliš dramatické. „Nejhorší varianta, kterou si umím představit, je to, že nám se vysoce navýší daňová sazba na těch 30 procent, a stát nebude schopen blokovat černý trh, nelegály, kteří nebudou platit žádné daně. To by pro nás byla smrt,“ řekl Herman.

Podle Závodského však stát má páky na to, aby mohl černému sázení na internetu čelit: může blokovat server, blokovat platby, zamezit nelegální reklamě nebo nelegální činnost zdanit.

„My chceme postupně přijít se všemi těmito čtyřmi způsoby. Nyní v tomto zákoně, který předkládáme legislativní radě vlády, přicházíme se třemi z nich,“ dodal Závodský.

Výhrady však nemají jen podnikatelé, ministerstvo financí prý ví i o dalších – třeba ze strany ministerstva průmyslu a obchodu nebo školství, která vedou ministři za ČSSD. Nové zákony na vyšší zdanění hazardu tak bude zřejmě nutné ještě projednat i ve vládní koalici.

Celková výše sázek, výher a příjmů ze hry 2002 - 2013 | Foto: ČTK

Vladimír Kroc, Český rozhlas, Jana Čermáková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme