Lékaři z pražského IKEMu transplantovali muži při jediné operaci pět orgánů

Celý trávicí trakt nahradili pacientovi při jediné operaci lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Historicky první vícenásobná transplantace orgánů dutiny břišní lékařům trvala celých 10 hodin. Operace proběhla bez komplikací a muž je teď na resuscitačním oddělení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři v IKEMu transplantovali muži pět orgánů najednou

Lékaři v IKEMu transplantovali muži pět orgánů najednou | Foto: IKEM

Transplantaci provedl tým lékařů z IKEMu šedesátiletému fotbalovému trenérovi. S cirhózou jater, která mu poškodila celý trávicí trakt, by bez operace nepřežil další rok. Na dárce čekal pouhých osm týdnů. Při jediné operaci od něj dostal hned pět orgánů.

„Žaludek, slinivku s dvanácterníkem, slezinou, játra a tenké střevo. To vše jsme pacientovi transplantovali,“ vyjmenovává přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEMu Jiří Froněk.

Šance na úspěch, že tělo operovaného nové orgány přijme, je podle něj poměrně slušná. Anestezioložka Eva Kieslichová už teď, týden po operaci, říká, že muži se daří dobře: „Už je týden po transplantaci a všechno se vyvíjí velice příznivě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Transplantaci pěti orgánů najednou popsal přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEMu Jiří Froněk.

Na tuto transplantaci se lékaři z IKEMu připravovali několik let. Chirurg Jiří Froněk proto nechce podcenit žádné komplikace.

„Jsou tu epizody odhojování jednotlivých orgánů, zejména tenkého střeva, ale jsou to věci, o kterých víme a jsme na ně připravení,“ upozorňuje.

Lékaři při zákroku vůbec poprvé nahradili tenké střevo. Tato transplantace platí za jednu nejsložitějších.

„Jeho dutina břišní byla vyplněná mnohočetnými nově vzniklými žilami. Původní se uzavřely. My jsme museli vyjma ledvin odstranit všechny orgány dutiny břišní,“ popisuje Froněk.

Unikátní zákrok stál více než pět milionů korun. Pokud se bude nadále stav muže zlepšovat, může být podle lékařů do měsíce propuštěn do domácího léčení.

ČRo, Evelyna Kulíšková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme