Vláda musí vyhlásit nový konkurz na ‘supernáměstka‘. Přesto by ho mohla vybrat už v lednu

Vláda bude muset v pondělí rozhodnout o novém výběru šéfa státních úředníků. Na pozici náměstka ministra vnitra pro státní službu se přihlásili tři zájemci. Všichni ale byli z konkurzu vyřazeni, protože nesplnili požadovaná kritéria.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo vnitra (ilustrační foto)

Ministerstvo vnitra (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Klíčového náměstka pro státní službu měla vláda podle původního plánu vybrat do 15. ledna. Podle šéfa hodnoticí komise Jiřího Nováčka by přesto mohl být tento post obsazen ještě v lednu.

„Navrhneme vládě dvě varianty, jednu akční a aktivní, která by znamenala, že uchazeči nevyužijí té lhůty pro podání námitek a tím by bylo možné to výběrové řízení zkrátit. Takže jeden termín bude kratší a jeden delší. A naše ambice je, aby během ledna k tomu jmenování došlo,“ vysvětluje.

Výběrová řízení na funkci náměstka ministra vnitra pro státní službu a na funkci personálního ředitele sekce státní služby byla vypsána 27. listopadu. Kabinet minulý měsíc stanovil konkrétní předpoklady a požadavky pro přijetí na tento post a určil výběrovou komisi, která má doporučit tři jména.

Funkci nejvyššího úředníka ve státě, takzvaného supernáměstka, zavádí služební zákon. Původně návrh současné vlády počítal s generálním ředitelstvím státní služby jako koordinačním orgánem státní správy. Nakonec byla schválená varianta, že většina kompetencí ředitelství připadne ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu.

Služební zákon dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. Vetoval ho, ale poslanci hlavu státu přehlasovali. Zeman se proto obrátil se stížností na Ústavní soud. Nevadí mu však nahrazení generálního ředitelství státní služby funkcí náměstka. Tvrdí, že současná podoba zákona nepovede k odpolitizování státní správy, a vadí mu, že počítá s takzvanými politickými náměstky ministrů.

Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme