Britská vláda chce umožnit ženám sloužit u pěchoty na frontové linii

Britská vláda má v úmyslu odstranit poslední překážku na cestě k úplnému zrovnoprávnění mužů a žen v ozbrojených silách. Možná už za dva roky umožní ženám a dívkám službu u pěchoty v bojové linii. Už teď Britky slouží na ponorkách nebo startují k bojovým letům nad Irákem proti postavením Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Yellow Cross-vojenské cvičení ve výcvikovém prostoru Tisá.

Yellow Cross-vojenské cvičení ve výcvikovém prostoru Tisá. | Foto: Filip Jandourek

Hlavním argumentem v debatě, zda ženám službu doslova na frontové linii umožnit, je genderové hledisko. Cílem je dosáhnout plné rovnoprávnosti obou pohlaví a skončit s diskriminací.

Poslední hodnotící zpráva z letošního roku ukázala, že by přítomnost žen u pěchoty v bojové oblasti neměla negativní vliv na soudržnost jednotky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postavení žen v britské armádě přibližuje zahraniční zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Je ale samozřejmě otázkou, jestli by bylo zapotřebí mít dvojí metr z hlediska fyzických testů, a také, jak by se to dotklo výkonnosti té které jednotky v boji.

„Základní princip vychází z toho, že kritériem výběru by u armády měly být schopnosti a nikoli pohlaví. Pokud se ženy chtějí dobrovolně přihlásit k jakékoli jednotce britských ozbrojených sil, měli bychom jim to podle mě umožnit,“ myslí si ministr obrana Michael Fallon.

Celkový podíl žen v britských ozbrojených silách je necelých 10 procent, ale u Královského letectva je to procent 14. Během 2. světové války měly ženské pomocné sbory u letectva a námořnictva zcela zásadní podíl na konečném vítězství, považovalo se to za něco velmi prestižního. Dnešní panovnice Alžběta II. byla na sklonku 2. světové války vyškolenou řidičkou a mechaničkou vojenského nákladního vozidla. V moderních konfliktech v Iráku i Afghánistánu sloužily stovky britských žen, dokonce třeba v krajně nebezpečných jednotkách pyrotechniků. Ženy shazují pumy a rakety ze stíhacích bombardérů na radikály z Islámského státu.

„Také Spojené státy oznámily změnu pravidel ohledně služby žen v přední linii, ale zatím to nepřetavily v praxi. Postupují opatrně a my máme stejnou povinnosti vůči mužům a ženám v naší armádě, co se týče jejich zdraví a kariéry,“ dodává.

A jaké jsou nároky na fyzickou připravenost vojáků u pěchoty? U přijímacích testů musí muži uběhnout 1,5 míle, tedy 2400 metrů, pod 12 minut a 45 vteřin. Pak musí ujít asi 15 kilometrů v čase pod dvě hodiny, ovšem s přilbou, puškou a 25 kilogramy výstroje.

V bojových oblastech se ale vyžaduje i schopnost unést na zádech zraněného spolubojovníka na vzdálenost 200 metrů, včetně jeho pušky a výstroje. Tam jsou šance žen velmi malé.

Reakce na chystanou revoluční změnu zatím moc nadšené nejsou, včetně žen, které v armádě sloužily nebo slouží. Podle majorky Judith Webbové, první ženské velitelky plně mužské bojové jednotky, „jsou ženy prostě fyzicky odlišné a dlouhodobý pobyt slabších vojáků, tedy vojaček, u jednotky by měl dopad na její bojovou efektivitu.“

Ozývají se ale také hlasy, že existují země, kde ženy u bojových jednotek pěchoty měly celkově pozitivní dopad na ozbrojené síly. To je známý případ Izraele, ale například i Kanady, Dánska nebo Nového Zélandu.

Jiří Hošek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme