Česká filharmonie zahraje Rybovu vánoční mši, přímý přenos koncertu nabídnou i kina

Tradiční Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby dnes odpoledne promítne 46 českých a čtyři slovenská kina. Půjde o přenos adventního koncertu České filharmonie z pražského Rudolfina. Po Dvořákově Novosvětské je to druhý podobný přenos českých filharmoniků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká filharmonie

Česká filharmonie | Foto: Tomáš Adamec

Rybovu tradiční vánoční mši promítnou česká kina ve vysoké kvalitě, tedy v obrazovém rozlišení HD a prostorovém zvuku. Ten navozuje atmosféru reálné hudební produkce, kvalitou poslechu ji často předčí.

Desítka kamer navíc odhalí pohledy, které divák v koncertní síni běžně nespatří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Rybovu vánoční mši půjdou dnes lidé v celém Česku také do kin. O projektu mluvil ředitel České filharmonie David Mareček

„Pro hudebníky se přenosem nic nemění, protože ti musejí vždy podat nejlepší možný výkon. Je to ale docela složitá věc. Přenos se liší od přenosu televizního. Na ty jsme zvyklí, těch dělá filharmonie za rok celou řadu. Přenos do kin má to specifikum, že před koncertem a o přestávce budeme vysílat ze zákulisí Rudolfina,“ vysvětluje generální ředitel České filharmonie David Mareček.

„Půjde o živé rozhovory, ukázky, jak se přestavuje podium, hry na hudební nástroje. Vše půjde živě, bude to tedy trochu adrenalin, abychom to všechno zvládli. Ale na druhou stranu se na to těšíme, protože do kina chceme přinést nějaký obsah, který ani návštěvníci v sále nevidí. A není na něj zvyklý ani televizní divák,“ dodává Mareček.

Ceny vstupenek se pohybují od 200 do 300 korun v závislosti na kinu.

Markéta Kaňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme