Václav Havel a západní rockové hvězdy

18. prosinec 2014

Co mají společného Frank Zappa, Velvet underground, Rolling Stones, Joan Baez nebo třeba Pink Floyd? Kromě toho, že hrají skvělou muziku, tak také to, že všichni tuto skvělou muziku hráli v Praze a přijeli tam především kvůli Václavu Havlovi.

Dnes už nikomu nepřijde neobvyklé, když se v Česku objeví významná světová kapela, ovšem těch několik měsíců a let po Sametové revoluci byl československý prezident velkým tahákem i pro muzikanty, kteří by jinak v Československu zřejmě vůbec nehráli.

Frank Zappa byl první. Vysoký chlápek v huňaté beranici vystoupil z letadla na pražské Ruzyni už v lednu 1990. Rozesmátý od ucha k uchu, zřejmě také dost překvapený obrovským množstvím fanoušků, kteří se mačkali na letišti. Tolik lidí v Ruzyni ještě na žádného muzikanta nečekalo.

Frank Zappa tenkrát ale nepřijel hrát a zpívat, přijel se podívat do Prahy, protože jako jeden z mála amerických muzikantů měl o Československu nějakou jasnější představu. Myslí si to Karel Havelka zvaný Kocour, muž, který se po procesech s undergroundem a po komunistické akci Asanace vystěhoval do Vídně.

Ikona amerického undergroundu Frank Zappa se ale do Československa vrátil hned v roce 1991 i s celou kapelou a ve vyprodané hale vypaloval jeden hit za druhým. Kamery si všimly, že z první řady mával muzikantovi prezident Václav Havel. Zappa té mimořádné situaci v Československu zřejmě velmi dobře rozuměl.

Velký experimentátor Frank Zappa sice přitahoval fanoušky, ale pořád hrál jen okrajový hudební žánr pro zasvěcené. Opravdu velká kapela, kterou chtěl vidět každý, byli Rolling Stones. Ti přijeli do Prahy v srpnu 1990, a kdyby nebylo Václav Havla, tak by tu nikdy nehráli. Na tom se shodují všichni, kteří tehdy koncert s velkým nadšením a bez jakýchkoliv zkušeností organizovali.

02662387.jpeg

Původní plán organizátorů byl udělat koncert Rolling Stones na výročí sovětské invaze 21. srpna. To se sice o několik dnů nepovedlo, ale 120 tisíc lidí na strahovském stadionu bylo důkazem, že přesně tohle fanoušci potřebovali.

Kromě megahvězd mířily do Prahy a především za prezidentem Václavem Havlem i hvězdy undergroundu, jako například Lou Reed z kapely Velvet Underground. Ten přijel také v roce 1990 jako novinář, aby udělal interview s Václavem Havlem do časopisu Rolling Stone.

Samotní Velvet underground přijeli do Prahy až v roce 1993, kdy se dali dohromady kvůli evropskému turné, které bylo i posledním turné celé kapely.

Od devadesátých let minulého století se v Praze vystřídaly stovky muzikantů a kapel všeho druhu. Dnes už nikoho z hudebníků nenapadne podívat se na Pražský hrad jinak, než jako na turistickou atrakci. A jen málo fanoušků si vzpomene, že na začátku sem ti nejlepší přijížděli především kvůli Václavu Havlovi.

autoři: lsm , Jan Blažek
Spustit audio