Česko poslalo Kurdům další munici, do Irbílu odletěl letoun s protitankovými střelami

Z pardubického letiště dnes krátce před polednem odletěl letoun s další dodávkou munice pro Kurdy bojující s ozbrojenci z hnutí Islámský stát. Americké armádní letadlo veze více než 5 tisíc nábojů pro pancéřové pěsti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílušníci kurdských jednotek pešmerga

Přílušníci kurdských jednotek pešmerga | Zdroj: Reuters

„Velkokapacitní letoun americké armády dnes vyzvedl munici určenou pro kurdskou regionální vládu dopoledne na letišti v Pardubicích a krátce před polednem odstartoval do Iráckého Irbílu,“ říká mluvčí Generálního štábu Armády České republiky Jana Růžičková.

„Celkem bylo ze skladů armády uvolněno přes 5 tisíc kusů střel do ručních protitankových zbraní RPG 7 o celkové hmotnosti 27 tun,“ dodává.

Česká vláda koncem srpna schválila darování munice Kurdům v hodnotě 41 milionů korun, celkem 5 set tun materiálu ze starších armádních zásob. Už v září bylo do Irbílu dopraveno 8 milionů nábojů pro kulomety.

Podle vyjádření Miloše Zemana by Česká republika měla v boji proti Islámskému státu postupovat razantněji a Kurdům k obraně poskytnout vedle munice také zbraně.

ČTK, Laura Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme