Útočník zastřelil dvojici newyorských policistů, poté spáchal sebevraždu

Dva policisty v hlídkovém voze dnes v New Yorku zastřelil osmadvacetiletý Ismaaiyl Brinsley, který krátce po činu spáchal sebevraždu. Oběti jsou prvními policisty zastřelenými ve službě od roku 2011. Motiv střelce není známý, nic ale nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o teroristický útok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie hlídá místo, kde došlo ke zastřelení dvou newyorských strážníků

Policie hlídá místo, kde došlo ke zastřelení dvou newyorských strážníků | Zdroj: Reuters

Incident se odehrál ve čtvrti Brooklyn. Střelec podle zástupkyně šéfa newyorské policie Kim Roysterové přistoupil k policistům sedícím ve voze ze strany spolujezdce a spustil palbu.

Poté se uchýlil do stanice metra, kde spáchal sebevraždu. Vyšetřovatelé na místě nalezli i jeho střelnou zbraň. Podle komisaře newyorské policie Williama Brattona byl útočník na útěku, předtím totiž postřelil svoji bývalou přítelkyni.

Přehrát

00:00 / 00:00

28letý Američan zastřelil v New Yorku dva policisty. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal profesora Igora Lukeše z Bostonské univerzity

„Postřelil ji v jejím domě v Marylandu v Baltimoru. Tamní vyšetřovatelé pak získali informace o tom, že by Brinsley mohl zamířit do Brooklynu. Baltimorské úřady proto varovaly newyorskou policii. Bohužel to bylo přesně v době, kdy Brinsley zaútočil na oba policisty," konstatoval.

Podle Igora Lukeše, profesora historie na Bostonské univerzitě, se následně ukázalo, že Brinsley má pestrý policejní rejstřík v řadě amerických států. „A jsou to často tresty za nedovolené nošení zbraně.“

O chystaném útoku se Brinsley údajně zmínil také na sociálních sítích. Starosta New Yorku Bill de Blasio proto vyzval, aby obyvatelé města podobné zmínky okamžitě hlásili.

Policejní komisař William Bratton | Foto: Reuters

„Když je zavražděn policista, je to útok na nás všechny a na všechno, co je podstatné. Na policii jsme závislí, aby nás chránila před zločiny druhých. Když na ni někdo zaútočí, je to také útok na důstojnost. Chci všechny Newyorčany vyzvat, aby okamžitě ohlásili, pokud si na sociálních sítích všimnou nějaké zmínky o plánovaném útoku na policisty," uvedl.

Vlajky v New Yorku vlají na příkaz starosty na půl žerdi. „Všichni jsme v šoku,“ poznamenal Igor Lukeš. „Ta zpráva je na prvních stranách všech deníků, alespoň tady na východním pobřeží, a totéž platí pro americké rozhlasové stanice a televizi.“

Vyšetřovatelé teď zjišťují, jestli útok nemá spojitost se současnou vlnou protestů proti policejnímu násilí a rasové diskriminaci ve Spojených státech.

Policie hlídá místo, kde došlo ke zastřelení dvou newyorských strážníků | Foto: Reuters

Anna Maňourová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme