Ve vyšších polohách sněží. Silnice jsou sjízdné bez problémů

Na českých horách sněží. V noci napadlo několik centimetrů sněhu. Na silnicích jsou pluhy, cesty jsou ale bez problémů sjízdné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zima na Božím Daru

Zima na Božím Daru | Foto: Stanislava Brádlová

V Krkonoších stále sněží a sníh se drží od 500 metrů nad mořem. Na silnice vyjelo celkem 13 sypačů s radlicemi. Cesty jsou většinou mokré a sjízdné bez obtíží. Místy se zvýšenou opatrností.

V Orlických horách se drží sníh až od nadmořské výšky 700 metrů. Během noci tam připadlo do pěti centimetrů mokrého sněhu. Také tam silničáři pluhují a sypou silnice.

Silnice pokryl sníh i na Šumpersku a Jesenicku. Na Červenohorském sedle napadlo 15 centimetrů. Řidiči musí jezdit s maximální opatrností.

Sníh napadl například i na Milešovce, Šeráku nebo Churáňově. „Máme tady osm centimetrů nového sněhu. Teplota nám klesla na mínus dva stupně. Je skoro zataženo, vítr už se zklidnil. Dohlednost je asi 20 kilometrů,“ hlásí z Churáňova meteorolog-pozorovatel Roman Špuk.

Všechny silnice v Pardubickém kraji jsou sjízdné. Řidiči ale musí počítat se silným větrem. V polohách nad 500 metrů nad mořem leží na silnicích zbytky rozbředlého sněhu a tvoří se námraza. Nejvíce opatrní by měli být řidiči na Žamberecku, Lanškrounsku, Poličsku a také Hlinecku.

Do Krušných hor dorazilo husté sněžení doprovázené silným větrem v sobotu odpoledne. Na silnicích se tvořily sněhové jazyky a vyjíždět ven s autem tak bylo ve vyšších polohách docela nebezpečné.

Sníh potěšil fanoušky zimních sportů. Zdejší hotely a penziony jsou plně obsazené a většina jejich obyvatel doufá, že následující dny stráví na sněhu.

Mezi nimi Filip Majkus, který na božidarském Neklidu v neděli pořádá významnou snowboardovou akci.

„Pořádáme Světový snowboardový den. Jsme rádi, že sněží. Poslední dny bylo teplo, hodně pršelo, takže sníh na kopci nedrží. Ale věříme, že se to v dobré obrátí a sněžit bude. Doufáme, že to bude lepší než loni,“ říká Majkus.

Počasí se v Krušných horách uklidnilo kolem půlnoci, kdy pomalu ustával i vítr. Sněhu nakonec napadlo několik centimetrů. Silničáři s pluhem a sypači vyjížděli na Boží Dar a Klínovec.

Předpověď na další dny hlásí nadprůměrné teploty. Na bílé svátky to tak zatím ani na horách nevypadá.

Jiří Fremuth, Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme