V Praze jsou k vidění hned dvě výstavy betlémů. V budově Senátu a v Klementinu

K Vánocům už tradičně patří betlémy. Jejich nejrozsáhlejší expozici najdeme přes svátky v budově Senátu na Valdštejnském náměstí, a to až do 11. ledna. A podobnou výstavu českých betlémů nabízí i Klementinum, dříve jezuitská kolej. Málo se totiž ví, že první betlém v hlavním městě mohli obyvatelé obdivovat už v 16. století a bylo to právě díky jezuitům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na výstavě Betlémy bez hranic

Na výstavě Betlémy bez hranic | Foto: Naďa Čvančarová

„V roce 1560 byl poprvé takovýto jezuitský betlém instalován v portugalské Coimbře. Již o dva roky byl – a to bylo poprvé v Praze – instalován v kostele sv. Klementa v jezuitském Klementinu,“ říká historik z Muzea hlavního města Prahy Zdeněk Míka.

Právě jezuité se v minulosti snažili přiblížit věřícím Bibli. A mimo jiné právě prostřednictvím betlémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historii betlémů v Praze přibližuje historik Muzea hlavního města Prahy Zdeněk Míka

Základ výstavy v Klementinu tvoří historické dřevěné betlémy z celé České republiky. Jsou to menší kousky malované na papíru, ale taky objekty z neobvyklých materiálů, například z cukru, skla nebo vosku. V Praze je hodně betlémů i v kostelích. Jejich tradice je velmi dlouhá.

„Tam vznikaly betlémy vytvořené z figur anebo to byly deskové betlémy. Figury byly namalovány na deskách a vyřezané obrysy působily téměř trojrozměrně,“ popisuje Míka. Byla ale i doba, kdy se betlémy odmítaly.

„Přišla doba josefínských reforem a císař Josef II. se domníval, že tato tradice je církve nedůstojná, že je dětinská a zakazoval instalaci betlémů v kostelích. V té doby jich hodně bylo zničeno, některé se naštěstí zachovaly. Takovou výjimkou je krásný betlém v kapucínském kostele na Loretánském náměstí, který je barokní,“ vysvětluje Míka.

Oblíbené papírové betlémy

Reakcí na zákaz ale bylo to, že lidé si chtěli prohlížet vánoční příběh z Bible přímo u sebe doma. Tak se tradice rozšířila a prudce se zvedla poptávka.

„Praha zažívá rozkvět dovozu figurek, ať už z Německa, tak pak i z tuzemských oblastí. Vznikají celé betlémářské oblasti v Čechách a na Moravě. Do Prahy nejvíc proniká výroba lidových figurek z Příbramska,“ dodává historik.

A časem se objevily i populární papírové betlémy. Na jejich výrobu se dříve dokonce specializovaly pražské rytecké dílny. Ve 20. století se betlémy dostaly i do reklamy, výrobní podniky je vkládaly do svých výrobků.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme