Lesník? To není prudič, který zakazuje v lese jezdit na kole, říká Marek Šuba

23. prosinec 2014

V dopoledním Radiožurnálu zavoněl les – hostem moderátorky Lucie Výborné byl lesník Mark Šuba, který učí na Střední lesnické škole v Hranicích na Moravě. Neuškodí lesu mírnější zima? „Teplejší prosinec není neobvyklý, trápí nás spíše sucho, které je pro lesníka největší problém,“ vysvětluje. Jak jsou na tom české lesy? A co obnáší práce lesníka?

Lesní zákon v Česku patří k nejpřísnějším v Evropě. „Nesmí se vytěžit více dřeva, než povoluje plán,“ přibližuje s tím, že nejvhodnější dobou pro těžbu je první čtvrtletí – co se prodá, z toho se vyžije ve zbývajícím období roku.

Lidé mají o práci lesníka často zkreslenou představu a netuší, co se v lese děje. „Ve škole ukazujeme, že lesník není zbytečný, není prudič, který zakazuje v lese jezdit na kole nebo sbírat houby,“ podotýká.

Čtěte také

A věděli jste, že lesník je mnohdy i myslivec? „Vykonává péči o zvěř, u státních lesů se ale většina honiteb pronajímá,“ vysvětluje s tím, že lesník nakonec přichází do kontaktu při zjišťování případných škod a sanování.

A kdo patří k největším nepřátelům lesa, pokud tedy nepočítáme člověka? „Kůrovec, vítr, sucho, ale i ohryz mladých stromečků,“ nastiňuje.

Lesníky nejvíce trápí sucho v lese, vysvětluje Marek Šuba

Jaký je rozdíl mezi lesníkem a hajným? A jaké jsou rozdíly v péči o les v porovnání se zahraničím? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio