Synchronizované plavání se otevírá mužům, budou soutěžit se ženami

Nedávno ukončený plavecký šampionát v katarském Dauhá přineslo množství nových pravidel. Schváleny byly novinky v boji s dopingem, nová pravidla při jednotlivých plaveckých stylech a pak také ustanovení, která už navždy změní uvažování nad genderovými stereotypy v plaveckém sportu. Do bazénu se totiž už brzy vrhnou muži-akvabely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České akvabely Sona Bernardová (vlevo) s Alžbětou Dufkovou se budou nově na soutěžích potkávat i s muži

České akvabely Sona Bernardová (vlevo) s Alžbětou Dufkovou se budou nově na soutěžích potkávat i s muži | Foto: Michal Jurman

„Připravovalo se to delší dobu, ale byla snaha to urychlit. Další kongres je až při MS a trvalo by to delší dobu,“ přibližuje důvody prosincového zemětřesení v plaveckých pravidlech generální sekretář Českého svazu plaveckých sportů Jan Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na, pro muže revoluční, změnu v pravidlech plavání upozornil reportér ČRo Michal Jurman

I on byl v katarském Dauhá přímým aktérem historické chvíle, kdy Mezinárodní plavecká organizace FINA přijala několik do té doby hodně kontroverzních pravidel. Novou disciplínou se oficiálně staly extrémní skoky tzv. high diving, který si premiéru odbyl loni na MS v Barceloně.

Ještě zajímavějším je ale asi fakt, že se otevřel svět synchronizovaného plavání mužům. Ti se budou moci objevit po boku ženských kolegyň v tzv. synchronizovaném mixu.

„Vzniklo to z kategorie Masters, kde byla snaha, aby se mohli zúčastnit. A nemůže se říct, že je jenom kategorie Masters, ale i disciplína jako taková,“ vysvětluje Novotný.

Nejen kategorie Masters, tedy „plavečtí veteráni", nyní bude hledat pestrobarevné plavky a speciální vodě odolným make-up. Už příští rok na MS v Kazani by totiž mohla být otevřená soutěž společných párů mužů a žen o klasické tituly světových šampionů.

V Rusku je jedničkou mezi mužskými akvabelami Alexandr Malcev | Foto: Michal Jurman

Otázkou zůstává, za jakého zájmu samotných sportovců a v jaké kvalitě. „Nevidím nikoho, před x lety byla snaha, ale byla to spíš show, kde vystupovali muži v replikách starých plavek, ale nebyla to snaha na závodní plavání,“ hledá předseda českých plavců domácí zastoupení.

Zatímco v Česku se budou podle Novotného hledat mužské akvabely s obtíží, jinak tomu je v Evropě. Obrovskému zájmu se těší mužské synchronizované plavání například ve Francii. Své by k nové disciplíně ale mohla říct i velmoc toho sportu v ženské kategorii, tedy Rusko.

V tomto areálu Aspire zone v katarském Dauhá schválila FINA zavedení smíšených mixů v synchronizovaném plavání | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme