KLDR odmítá obvinění z hackerského útoku na Sony, Spojeným státům hrozí odplatou

Severní Korea pohrozila Spojeným státům útokem na Bílý dům a Pentagon. Reaguje tak na obvinění z hackerského útoku na servery filmové společnosti Sony Pictures, které USA vznesly. KLDR tvrdí, že s tím nemá nic společného. Spojené státy obvinily z kybernetického útoku jinou zemi vůbec poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce KLDR Kim Čong-un

Vůdce KLDR Kim Čong-un | Zdroj: ČTK

Podle americké FBI vše nasvědčuje tomu, že skupina hackerů pracuje pro Severní Koreu.

Washington se kvůli vyšetřování obrátil také na Čínu jako hlavního spojence KLDR. Peking činnost hackerů odsoudil, nechce ale obviňovat Severní Koreu.

„Předtím, než budeme vynášet závěry, musíme znát všechna fakta a důkazy," uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Hackeři před několika týdny ukradli firmě Sony Pictures citlivá data a vyhrožovali jí kvůli zveřejnění filmu The Interview. Sony proto film dočasně stáhla z distribuce.

Do kin měla jít americká komedie, která paroduje severokorejského vůdce Kim Čong-una, ve čtvrtek 25. prosince.

Krok Sony vyvolal v USA bouřlivé reakce a debaty také v uměleckých kruzích. Spisovatel Paulo Coelho nabídl firmě 100 tisíc dolarů za to, že film odkoupí a umístí ho zdarma na svůj blog.

Hollywoodští herci krok Sony kritizovali jako hrozbu pro svobodu projevu a označili to za vítězství hackerů.

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme