V lednu už možná Hovory z Lán bude vysílat někdo jiný, připustil ředitel ČRo

I když stále ještě existuje možnost dohody, je velmi pravděpodobné, že pořad Hovory z Lán už posluchači v Českém rozhlase neuslyší. Uvedl to generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Vedení rozhlasu kvůli vulgaritám, které v pořadu z úst prezidenta zazněly, chce rozhovor s hlavou státu předtáčet. Hrad s tím ovšem nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Duhan

Peter Duhan | Foto: Český rozhlas

I když podle Duhana ještě je prostor pro diskusi s Hradem, pravděpodobnější varianta je, že Hovory z Lán v rozhlase skončí. Možná pořad přebere konkurence.

„Domnívám se, že 4. ledna místo původně plánovaného pořadu Hovory z Lán na Radiožurnálu budou slyšet posluchači jiných stanic z jiné stanice tento formát v modifikované podobě, možná pod jiným názvem,“ uvedl Duhan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody pro rozhodnutí předtáčet Hovory z Lán vysvětlil ředitel ČRo Peter Duhan

Problém odstartovaly poslední Hovory z Lán, odvysílané na začátku listopadu. Vulgarity z úst prezidenta vzbudily u veřejnosti pobavení i pohoršení.

Zprvu byl postoj vedení ČRo takový, že by se pořad měl dál vysílat živě, podle Duhana se to změnilo v reakci na usnesení Rady Českého rozhlasu. Ta poukázala mimo jiné na pasáž Kodexu ČRo, která se věnuje živému vysílání a kde se píše:

„Pokud je to proveditelné, nepřipustí Český rozhlas k účasti na živém vysílání osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě, vulgárně nebo je pod vlivem alkoholu či omamných prostředků.“ Usnesení rady si lze přečíst na webu ČRo zde.

Pořad Hovory z Lán zřejmě končí, Zeman odmítá předtáčení

Číst článek

Snahou vedení Českého rozhlasu bylo podle Duhana respektovat usnesení Rady Českého rozhlasu.

„Proto jsem napsal dopis prezidentu republiky, že pořad Hovory z Lán chceme zachovat – s veškerou vážností a s plnou zodpovědností říkám, že ho chceme zachovat – ale že ho můžeme vysílat jenom jako předtáčený,“ poznamenal Duhan.

Na něco takového však Hrad nemíní přistoupit. „Pan prezident s tímto řešením zásadně nesouhlasí, nepřistoupí na tuto variantu. V tuto chvíli situaci řešíme tak, aby posluchači o živý rozhovor s prezidentem republiky nepřišli,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Vladimír Kroc, ČRo, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme