Vláda schválila Plán odpadového hospodářství. Výhrady mají ekologové, firmy i obce

Vláda schválila Plán odpadového hospodářství. Bude platit od 1. ledna 2015 po dobu dalších deseti let. Podle ministerstva životního prostředí (MŽP) počítají nová pravidla pro nakládání s odpady především s omezením skládkování a zvýšením recyklace. K dokumentu mají ale výhrady ekologové, firmy i obce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně

Skládka komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně | Foto: Jaroslav Hudec

„Plán odpadového hospodářství stanovuje další do detailu lépe rozpracovaný systém nakládání s odpady, který v souladu s evropskou hierarchií pro nakládání s odpady klade největší důraz na to, aby se odpady odklonily od skládek a aby se mnohem více recyklovaly,“ říká ředitel odboru odpadů MŽP Jaromír Manhart.

„Samozřejmě stanovujeme si úplně poprvé v České republice v rámci Plánu odpadového hospodářství i předcházení vzniku odpadů. Nicméně program již byl vládou schválen na konci října,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda schválila desetiletý Plán odpadového hospodářství. Na podrobnosti se ČRo zeptal Jaromíra Manharta, ředitele odboru odpadů MŽP

Výhrady vůči dokumentu jsou ze strany kritiků různé. Někomu připadá málo razantní, jiným moc přísný. Například ekologové namítají, že místo na skládky se odpadky přesunou do spaloven a že i tak se bude málo recyklovat.

Hnutí Duha upozorňuje, že se recyklační cíl pro komunální odpady sníží v Česku z dosavadních 50 procent zhruba na 35. ČR přitom podle hnutí v recyklaci kulhá za vyspělou Evropou - loni recyklovala 30 procent, zatímco průměr EU překročil 40 procent a řada západních států překračuje dokonce 60 procent.

„Namísto recyklace se má v Česku výrazně zvýšit veřejností odmítané spalování odpadů, které znehodnocuje cenné suroviny a znečišťuje životní prostředí,“ upozorňují ekologové z hnutí Duha. S tím ale Manhart nesouhlasí.

„Ekologové se skutečně nemají čeho obávat. Kapacita českých spaloven, která je v současné době něco kolem 650 tisíc tun odpadu, které ročně dojdou k energetickému využití, je vyčerpána z téměř 98 procent už vyčerpána,“ vysvětluje.

Plán odpadového hospodářství dává podle něj obcím návod, jak nakládat s odpadem až do roku 2024.

„Obce musí zajistit pro občany mnohem více sběrných nádob na papír, sklo a plasty. Od Nového roku jsou to také nádoby na kovy a biologický odpad. A měly by se starat i o to, co se s odpady bude dít dál,“ upozorňuje Manhart.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme