Místo majonézy si kupte toastový chléb, radí k přípravě štědrovečerní večeře šéfkuchař Václav Bauch

22. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Vánoce jsou svátky klidu, rozhodně se to ale nedá říci o našem zažívání. Konzumujeme zpravidla velké množství cukrů v podobě sladkostí, kalorická jídla, např. bramborový salát s majonézou a v neposlední řadě pochutiny, třeba brambůrky.

I štědrovečerní večeři ale můžeme připravit více ohleduplně k našemu žaludku, radí šéfkuchař chotěbořské restaurace Panský dům Václav Bauch. „Kapr pochopitelně k Vánocům neodmyslitelně patří, můžeme ale použít jiné varianty obalování i salátu,“ říká na úvod pondělní poradny Václav Bauch.

„Každá rodina má na salát vlastní recept, my jsme zvolili salát bez majonézy a s větším množstvím zeleniny. Je podstatně lehčí. Kapra musíme smažit, strouhanku ale můžeme udělat z toastového chleba, výsledek bude nadýchanější. A můžeme přibalit i nějaké bylinky.“

Bramborový salát podle Václava Baucha:

Brambory uvaříme v osolené vodě, oloupeme, necháme zchladnout a potom nakrájíme. Přidáme červenou cibulku, kterou můžeme nejprve spařit v láku z okurek a přidáme nakrájené okurky.

Štědrovečerní večeře

Samozřejmostí je zelenina – mrkev a řapíkatý celer. Celer očistíme, nakrájíme na nudličky, které lehce podusíme na másle. Nakonec všechno smícháme s bramborami, přidáme sůl, pepř, trochu cukru a zakápneme citronovou šťávou.

Další vánoční recepty najdete na našem webu v sekci recepty.

Chat s Václavem Bauchem

autoři: mik , Joža Kolář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.