Pětidenní volno. Na další se můžeme těšit za čtyři roky, potom až v roce 2025

Dnes je poslední pracovní den před neobvykle dlouhým, pětidenním volnem: vánoční svátky navazují na víkend. Jak často se taková situace opakuje? A můžeme se na podobně dlouhé volno těšit i v následujícíh letech?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoce

Vánoce | Foto: CC BY-NC 2.0, Alexey Kljatov

Pětidenní vánoční volno vychází dlouhodobě na každý třetí až čtvrtý rok. Krátkodobě ale mohou být výkyvy podstatně větší. Po letošku si musíme počkat na další pětidenní volno čtyři roky, do roku 2018. Potom následuje neobvykle dlouhá sedmiletá pauza, kdy Štědrý den nepřipadá ani na pondělí, ani na středu, a vánoční svátky se proto s víkendem nespojí. Další taková situace nastane až v letech 2025, 2029 a 2031.

Česká republika má celkem dvanáct svátků, s nimiž se pojí zákonem posvěcené pracovní volno. Nikdy si je ale neužijeme všechny, protože každý rok několik z nich připadne na víkend. Letos jsme tak "přišli" o volný Den české státnosti 28. září a také o oba červencové svátky: Den slovanských věrozvěstů i Den upálení mistra Jana Husa.

Například v roce 2011 byla situace podstatně horší: víkendy anulovaly pět ze dvanácti úředně stanovených volných dnů. Tato situace se bude znovu opakovat v roce 2022. Příští rok naopak nastává nejlepší možná kombinace, kvůli víkendům přijdeme jen o dva dny volna: na Cyrila a Metoděje a na Štěpána. Podívejte se, jak vycházejí svátky na víkendy a pracovní dny v příštích letech:

Marcel Šulek, Petr Kočí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme