Zakladatel školy pro brazilské Santa Clause vyrazil za dětmi do nemocnice

Brazilským dětem nosí na Vánoce dárky Papai Noel. Tradice je dosti svázaná s konzumem, školení vánoční dědečkové totiž sedávají zejména v nákupních střediscích, občas se ale i muž v kostýmu vousatého staříka rozhodne udělat dobrý skutek. Například když zavítá do jedné z nemocnic v Rio de Janeiru, kde se léčí choroby krve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hanna dostala od Papai Noela hadrovou panenku. Maminka Hadassa doufá, že na Vánoce budou obě doma

Hanna dostala od Papai Noela hadrovou panenku. Maminka Hadassa doufá, že na Vánoce budou obě doma | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Malý Rafael nastražil uši – na chodbě před dveřmi pokoje, který sdílí s dalšími dětskými pacienty, se něco děje. „Už ho vidím! Je to Papai Noel,“ zvolá a úsměv má najednou od ucha k uchu.

V dalším pokoji čeká Pedro. V nemocnici je s nemocí krve už 11 měsíců. Jeho matka Vanessa Monteirová říká, že ho na Vánoce pustí domů, hned poté se ale bude muset vrátit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazilským dětem nosí vánoční dárky Papai Noel. Návštěvu vousatého staříka v jedné z nemocnic v Riu sledoval i zpravodaj David Koubek

Papai Noel, který nezapře podobu se Santa Clausem, mu přinesl figurku Batmana. Pro děti je ale v tu chvíli superhrdinou i sám Lamachem Cherem – muž, který na sobě má ve 32stupňovém vedru kozačky, červený kabát, bílé vousy a čepici.

„Tady na lůžkovém oddělení jsem měl až slzy v očích. Člověk vidí to dětské utrpení. Já jim přináším poselství míru a lásky a zároveň mi to tady pomáhá nabíjet se pro další práci. Je to taková výměna energie,“ vysvětluje.

Lamachem Cherem dokonce založil školu pro brazilské Santa Clause. Kolegům tam dává nejen potřebné know-how, ale i oblečení a masky. Oni pak během adventu berou v nákupních centrech děti na klín a poslouchají jejich přání.

Pedro dostal vysněného superhrdinu. Vánoce stráví doma, pak se ale musí do nemocnice vrátit | Foto: David Koubek

V nemocnici Hemorio ale dárky nekupují rodiče – obstarává je Nadace nemocných srpkovitou anémií a talasémií. Letos mají podle předsedkyně Zairy Costové tisíc balíčků.

Papai Noel navíc v přednáškové místnosti nemocnice rozdává hračky dalším dětem, které musejí do nemocnice docházet na pravidelné kontroly.

Potom se Lamachem Cherem převlékne do civilu a běží se svými pomocníky zase dál. Přiznává se, že z chrámů konzumu už pravidelně 21 let utíká k dobročinným akcím.

Podle vrchní sestry lůžkového oddělení Elisy Ribeirové taková návštěva děti potěší. Zejména ty, které musejí v nemocnici zůstat i přes Vánoce.

Zaira Costová vede Asociaci nemocných srpkovitou anémií a talasemií. Zorganizovala návštěvu Papai Noela v nemocnici Hemorio | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme