Papež kritizoval římskou kurii. Ve výročním projevu se omluvil i za skandály v církvi

Papež František ve výročním projevu kritizoval římskou kurii, která je ústředním administrativním a soudním orgánem při Svatém stolci. Její hodnostáře papež varoval před chorobami, kterými církev trpí. Duchovní by se tak například neměli chovat k věřícím přísně a arogantně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František při výročním projevu

Papež František při výročním projevu | Zdroj: Reuters

Papež v nezvykle kritickém vystoupení hodnostáře rovněž přesvědčoval, aby nepodléhali pocitu vlastní důležitosti, neztráceli kritického ducha a humor.

„Duchovní by se měli opravdu soustředit na duchovní činnost, nehromadit majetek, nesoustředit se na mocenské intriky. A snažit se tedy chápat potřeby obyčejného člověka,“ shrnul církevní historik Jaroslav Šebek.

František sice nehovořil konkrétně ani o katolické církvi, ani o jednotlivých lidech, z jeho řeči však bylo zřejmé, že se týká právě vysoce postavených duchovních.

O samotné kurii například řekl, že musí umět být sebekritická a musí se měnit a zlepšovat, pokud se nechce stát jen nemohoucím administrativním orgánem. Jinak prý podlehne pocitu vlastní nesmrtelnosti a nepostradatelnosti.

ČTK, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme