Vánoce mají mezi českými krajany v Banátu spíše duchovní rozměr

Budou si přát šťastné Vánoce česky, ačkoli kolem nich se mluví všude rumunsky. Asi tři tisíce potomků českých přistěhovalců, kteří přišli do oblasti Banát v Rumunsku v 19. století, oslaví Vánoce tradičně nejen ozdobeným stromkem a cukrovím, ale hlavně setkáními se sousedy v kostele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eibenthal - vesnička v horách

Eibenthal - vesnička v horách | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Česká vesnice Eibenthal - neboli Tisové údolí, je od hlavní podunajské silnice v jihozápadním Rumunsku vzdálená 6 kilometrů. Vede sem kamenitá a místy blátivá cesta, která se klikatí do kopců.

Podobně jako Eibenthal si i další české vesnice v Banátu udržely svůj jazyk a kulturu díky těžké dostupnosti a částečné izolaci od okolního rumunského prostředí.

Vánoční atmosféru tu vytvářejí jak šikovné a pečlivé hospodyně, tak komunita zdejších farností.

Už na Štědrý den odpoledne je v kostelích ve vsích Gerník, Svatá Helena nebo Eibenthal mše, na které zpívají děti. Po bohoslužbě jsou domů s drobnými dárky.

Po příchodu domů se jí sulc, vypráví Marie Klepáčková ze Svaté Heleny. Do kostela se chodí opět v 11 hodin na půlnoční mši.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vánoce mají mezi českými krajany v rumunském Banátu spíše duchovní rozměr. Natáčel tam Pavel Novák

Na mši se jde i na Boží hod, v 10 dopoledne. „Potom byla vždy snídaně. K té bylo kafe, ale vařené z mléka. A k tomu musely být buchty. Třeba s mákem nebo ořechy,“ vypráví Marie Klepáčková.

Na svátečním stole nebývají u Čechů v Banátu smažený kapr a bramborový salát. Kromě sulcu tam jsou například i sarmi. Tedy závitky z listu kysaného zelí plněné mletým masem.

Na Boží hod odpoledne a večer se chodívá ke kmotrům a dalším příbuzným na kus řeči. Od půlnoci pak chodí skupiny mladých, starších i dětí na koledu. Ne, aby v každém stavení něco dostali, ale aby popřáli sousedům a známým hezké Vánoce.

Koledníkům hospodyně nabízejí koláče a cukroví a hospodáři zase svařené víno, nebo domácí slivovici. K té potom k zakousnutí i něco slaného, třeba domácí klobásy.

V Eibentalu se zdejší zpěváci na slavnostní mše o adventu pilně připravují. To je záruka, že si Vánoce tady a určitě i v dalších českých vískách rozesetých v rumunském Banátu udrží krásnou sváteční náladu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme