Tisíce lidí si nenechaly ujít půlnoční bohoslužbu v pražské katedrále sv. Víta

Věřící i ateisté zaplnili do posledního místa katedrálu svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Na tradiční půlnoční bohoslužbu dorazily tisíce lidí, které neodradilo ani chladné počasí a sváteční dopravní provoz. Byli mezi nimi i turisté nebo cizinci žijící trvale v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Bezmála dvouhodinovou bohoslužbu odsloužil kardinál Dominik Duka.

Byl si dobře vědom, že v největším českém kostele je přítomna i velká skupina, ne-li většina, ateistů a podle toho volil svá slova.

Po vzoru papeže Františka označil nevěřící za VIP hosty. Hlavním myšlenkou kázání ale samozřejmě byla oslava narození Ježíše Krista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tisíce lidí se zúčastnilo půlnoční mše v pražské katedrále sv. Víta. Byli mezi nimi turisté i ateisté

„Chodím sem každý rok. Myslím, že to patří k Vánocům a k českým Vánocům především. Je to místo, kde se setkává národ s církví, aniž by musel věřit. Kázání pana kardinála Duky bylo zajímavé, bylo značně eucharistické a myslím si, že rok od roku je to čím dál tím hezčí,“ svěřil se pan Rudolf.

Při bohoslužbě zazněly texty v angličtině, němčině, francouzštině, italštině nebo ruštině. Nejvíc hlasů se připojilo v samotném závěru ke společnému zpěvu jedné z nejznámějších českých koled – Narodil se Kristus Pán.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme