V Hongkongu se znovu střetly stovky demonstrantů s policií

V ulicích Hongkongu se opět protestovalo – poprvé od vyklizení opozičních táborů. Stovky lidí požadujících demokratické volby se střetly s policejními jednotkami. Asi dvanáct demonstrantů skončilo ve vazbě. Ve srovnání s předchozími protesty ovšem nešlo o žádnou masovou akci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice Hongkongu opět zaplnili demonstranti. Tentokrát zpívali i koledy

Ulice Hongkongu opět zaplnili demonstranti. Tentokrát zpívali i koledy | Zdroj: Reuters

Během zásahu bylo několik lidí zraněno, nikdo z nich těžce. Policie proti davům použila slzný plyn i obušky. Úřady tvrdí, že lidé vyvolávali v ulicích chaos a blokovali dopravu.

Dosud nejsilnější z protestů trvaly v Hongkongu dva měsíce. Policistům se podařilo vyhnat demonstranty z centra města až v polovině prosince.

Tehdy bezpečnostní síly vyklidily tři protestní tábory. Stanoviště, která si protestující zvolili, byla totiž v rušné obchodní čtvrti a stany a zátarasy tam znemožňovaly běžný život. Například autobusová linka musela jezdit jinou trasou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do ulic Hongkongu opět vyrazili demonstranti, asi 12 z nich skončilo ve vazbě

Celý protest začal na konci září. Hlavním impulzem byly volby budoucího šéfa hongkongské radnice. Ty v současné době fungují tak, že Čína předloží několik schválených jmen a z nich pak voliči vybírají.

Zejména mladým se ale tento způsob nelíbí, chtějí rozhodovat svobodně a sami. Po celých 75 dní proto demonstranti odolávali pořádkovým jednotkám, které proti nim několikrát ostře zasáhly.

Symbolem protestů jsou žluté deštníky – vypadají prý jako květina na konci hlavně pušky. Žlutou barvu si demonstranti zvolili podle americké písně Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oke Tree.

Skutečný původ tohoto symbolu je ale mnohem prozaičtější. Když zpočátku policie proti studentům zasahovala, neměli nic jiného, čím by se bránili proti slznému plynu a dýmovnicím.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme